Εμείς οι Ελληνες, μολονότι λέμε ότι περηφανευόμαστε γιά την ιστορία μας, είμαστε κατά πλειοψηφία δυστυχώς ανιστόρητοι. Γι” αυτό δεν μαθαίνουμε από τα διδάγματα της ιστορίας.

Σαν σήμερα, τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938 έγινε η μεγαλύτερη επίθεση κατά των Εβραίων από τους Ναζί στη Γερμανία του Χίτλερ. Ηταν η απαρχή του Ολοκαυτώματος, της «Τελικής Λύσης» γιά την εξόντωση ενός ολόκληρου λαού, μιάς ολόκληρης θρησκείας.
Όποιος γνωρίζει τι ήταν η Νύχτα των Κρυστάλλων δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει αρνητής του Ολοκαυτώματος και ναζί, στην Ελλάδα που υπέφερε τα πάνδεινα από τους χιτλερικούς κατακτητές. (Να θυμηθούμε ότι μιά παρόμοια της Νύχτας των Κρυστάλλων εφιαλτική εμπειρία είχαν το 1955 οι έλληνες κάτοικοι της Πόλης)
Ομοίως, όποιος ήξερε ιστορία δε θα γινόταν ποτέ αρνητής της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Νεότουρκους και τον Κεμάλ.
Δυστυχώς, οι ανιστόρητοι όταν κυριαρχούν οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Όπως πάλι η ιστορία μας διδάσκει. Και τώρα φοβάμαι ότι έχουμε πέσει στα χέρια των ανιστόρητων και των ανίκανων. Ας ελπίσουμε ότι δε θα μας οδηγήσουν σε μιά νέα Καταστροφή του μεγέθους της Μικρασιατικής.
freepen.gr