Λόγω της ενέργειας, διατροφής και φαρμακευτικά αξίες, δρουν θετικά ενάντια σε πολλές ασθένειες που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Το Κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό από τη Μικρά Ασία και την Μεσόγειο. έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές και ποικιλίες για αρκετές χιλιάδες χρόνια, και η σημερινή μορφή του κουνουπιδιού που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για πρώτη φορά περιλαμβάνονται στη διατροφή απο τον 15ο αιώνα.
Υπάρχει σε λευκό και μοβ και οι δύο ποικιλίες που χαρακτηρίζονται από παρόμοια χαρακτηριστικά.
Παρέχουν τις ακόλουθες θρεπτικές ουσίες:
β – καροτένιο
ίνα
φυτικά λιπαρά
βιοτίνη
βιταμίνη Α
βιταμίνη C
σίδερο
γλυκόζη
ένζυμα
isothiocyanates
ινδόλη
κάλιο
ασβέστιο
λουτεΐνη
πρωτεΐνες
σουλφοραφάνη
θείο
υδατάνθρακες
φολικό οξύ
φώσφορος
κυτταρίνη
Χρήση
Χρησιμοποιουντε ωμά ( σαλάτες), μαγειρευτά (σούπα ή στιφάδο με κρέας ή χωρίς κρέας), πανέ, ως προσθήκη σε διάφορα πιάτα, καθώς επίσης και σαν χειμωνιάτικη σαλάτα (τουρσί). Δεδομένου ότι είναι αρκετά ευαίσθητα, είναι καλύτερο να τα κρατήσετε στο ψυγείο, και θα παραμείνουν φρέσκα ​​για αρκετές μέρες.
Περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες και πολλά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά συνιστάται ειδικά για δίαιτα παρέχουν ένα αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, και είναι επίσης πολύ ευεργετικά στη διατροφή των εγκύων γυναικών.
Δεν συνιστάται για άτομα που πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, και του εντέρου.
Οφέλη-υγεία
Δεδομένου ότι περιέχουν πολλά θεραπευτικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες έχει αποδειχθεί ότι ευνοούν τον οργανισμό και βοηθούν κατά των ακόλουθων ασθενειών:
αλλεργία
αναιμία
αρθρίτιδα
άσθμα
ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος
οδοντικές ασθένειες
καρδιακές παθήσεις
ασθένειες της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα
κατάθλιψη
φλεγμονή
ανικανότητα
τεντωμένο τους μυς και τους συνδέσμους
θεραπεία του καρκίνου
εμμηνόπαυση
πολλαπλή σκλήρυνση
ανορεξία
υπογονιμότητα
αϋπνία
ασταθή πίεση του αίματος
οστεοπόρωση
κρυολογήματα και τη γρίπη
προβλήματα τα μαλλιά
προβλήματα με το μεταβολισμό
προβλήματα με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
πληγές και δερματικές παθήσεις
προβλήματα του προστάτη
προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κέρδος βάρους
ιγμορίτιδα
στρες
αιμορροΐδες
διαβήτης
Θεραπεία και καθαρισμού
Μελέτες έχουν δείξει ότι παρά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ,έχουν ένα σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό από βλαβερές ουσίες από το σώμα (αποτοξίνωση), ως αποτέλεσμα της ανθυγιεινά και κακή διατροφή, καθώς και την ρύπανση και το σώμα της περιβαλλοντικής ακτινοβολίας.
Είναι πολύ χρήσιμα στην διατροφής και ευεργετικά στην φυσική θεραπεία για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Το μπρόκολο… ξεριζώνει τον καρκίνο του μαστού και καταπολεμά την λευχαιμίαmprokoli-ygeia
Το μπρόκολο είναι γνωστός πολέμιος του καρκίνου. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως, όταν μπαίνει τακτικά στη διατροφή, βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών μορφών της νόσου. Κάνει όμως και κάτι άλλο πολύ σπουδαίο: Καταστρέφει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα που είναι το κλειδί για την εξάπλωση (μετάσταση) του καρκίνου του μαστού. Τα καλά νέα που έρχονται τώρα από τους ερευνητές αφορούν μία δύσκολη περίπτωση λευχαιμίας.
Το φυτό – θαύμα
Το ισχυρά όπλα που διαθέτει το μπρόκολο είναι στις δύο φυτοχημικές ενώσεις: Η σουλφοραφάνη και την ισχυρή αντιοξειδωτική ινδολο-3-καρβινόλη. Η σουλφαροφάνη περιέχεται επίσης – αλλά σε λιγότερη ποσότητα από ό,τι στο μπρόκολο – σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά (ονομάζονται έτσι γιατί τα λουλούδια τους έχουν σχήμα σταυρού): Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, τη ρόκα, το κάρδαμο και το σινάπι, με το οποίο φτιάχνεται η μουστάρδα. Οι δύο ουσίες έχουν τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική δράση σε καρκινικούς όγκους διαφόρων τύπων. Ακόμα, προστατεύουν τις αρτηρίες από φλεγμονές που οδηγούν σε εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς και Πνευμόνων του Imperial College London.
Βακτηριοκτόνα, αντικαρκινικά, αντιβιοτικά
Η σουλφοραφάνη καταστρέφει το ανθεκτικό σε αντιβιοτικά ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτρέποντας τη δημιουργία γαστρικών καρκίνων. Επίσης έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στον υποτροπιάζοντα καρκίνο του προστάτη αλλά και στην πρόληψή του. Μια βασική της ιδιότητα είναι ότι αναστέλλει την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας παθογόνων μικροοργανισμών, δηλαδή είναι βακτηριοκτόνος και φυσικό αντιβιοτικό. Για τον ίδιο λόγο μπορεί και αποτρέπει βακτηριακές λοιμώξεις των πνευμόνων. Επιπλέον, όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα, δρα καταλυτικά και στους καρκίνους του αίματος.
Εναλλακτική θεραπεία για την παιδική λευχαιμία
Επιστήμονες από το Baylor College of Medicine του Houston μελέτησαν την επίδραση της συμπυκνωμένης καθαρής σουλφαροφάνης, τόσο σε ανθρώπινα λευχαιμικά κύτταρα όσο και σε υγιή κύτταρα. Το αποτέλεσμα ήταν τα καρκινικά κύτταρα να θανατωθούν, ενώ αντίθετα τα υγιή παρέμειναν ανεπηρέαστα. Σκοπός των ερευνητών ήταν να ερευνήσουν τη θεραπευτική δράση της φυσικής αυτής ουσίας του μπρόκολου στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, μια μορφή καρκίνου των λευκών αιμοσφαιρίων που παρουσιάζεται συχνότερα σε παιδιά. Όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας και ανοσολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο Daniel Lacorazza, επειδή κάποιοι παιδικοί οργανισμοί δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες, υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες.
Στον ατμό ή ζεματιστό
Αυτό που ενδιαφέρει όσους/ες σκοπεύουν να βάλουν δυναμικά το μπρόκολο στη διατροφή τους (3-4 φορές την εβδομάδα συστήνουν οι ειδικοί) είναι ότι θα πρέπει να το μαγειρεύουν στον ατμό ή σε χαμηλή φωτιά και για πολύ λίγα λεπτά, για να μη χάνονται οι πολυπληθείς θρεπτικές του ουσίες.
πηγες
Golden Magazine
healthyfoodhouse.com