Δυστυχώς όμως η πνευματική κατάσταση του Γένους μας είναι τραγική, σε σημείο μάλιστα να εκλέγει δηλωμένες άθεες κυβερνήσεις, ανθρώπους που πρεσβεύουν άγνωστα σε εμάς ήθη και έθιμα, τη σήψη, την παρακμή και την ανωμαλία, δίχως να λογαριάζει την ύπαρξη και των πνευματικών νόμων, που τιμωρούν τους ασεβείς.

Αδυνατεί ένα σημαντικό αριθμιτικό μέγεθος των Ελλήνων να κατανοήσει τι πραγματικά συμβαίνει στις μέρες μας, δείχνοντας αδιαφορία για την πίστη μας, για τις αξίες και την αληθινή ταυτότητα του Γένους μας. Μάλιστα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί να θέλουμε να επιστρέψουμε στην Κωνσταντινούπολη και γιατί να Λειτουργήσουμε και πάλι στην Αγιά Σοφιά.
Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε: «Αγαπώ πολύ την πατρίδα μου και λυπούμαι πολύ που σήμερα τα Ελληνόπουλα ντρέπονται να πουν πως είναι Έλληνες. Η λέξη «Έλληνας» δεν αποδίδει φυλετισμό. Η λέξη «Έλληνας » αποτελεί φυλετισμό για κάθε άλλον πλην των Ελλήνων. Τώρα όμως δεν είμεθα Έλληνες, είμεθα Ρωμαίοι, είμεθα Βυζαντινοί, είμεθα Θεανθρωπιστές. Ανεβήκαμε πιο ψηλά.
Είναι κρίμα , γιατί σήμερα κατόρθωσε ο διάβολος κι αιχμαλώτισε τις ηγεσίες. Κλαίω την Ελλάδα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σήμερα. Η Ελλάδα για να σωθεί, πρέπει όλοι οι ηγέτες της όπου και αν βρίσκονται, να πάνε εξορία. Να φύγουν, γιατί παρόντες μολύνουν».
Δεν πρέπει όμως να απελπιζομαστε. Έχουν οι εχθροί μας τα σχέδια τους, έχει όμως και ο Θεός το δικό Του σχέδιο και σύμφωνα με αυτό θα μας ελευθερώσει και θα μας υψώσει και πάλι, όπως μας έχουν ενημερώσει οι Άγιοι μας, Πατροκοσμάς και Παΐσιος.
«Θα επέμβει όμως ο Θεός των πατέρων μας για τα αίματα των Μαρτύρων μας και τα λείψανα των Αγίων μας», μας λέγει ο Άγιος Παΐσιος και αυτή είναι μια ύψιστη τιμή, ένα ακόμα μεγάλο δώρο του Πανάγαθου Θεού, στον λαό Του.
«Εάν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον, εις μάτην κοπίασαν οι οικοδομούντες, εάν μη Κύριος φυλάξει πόλιν, εις μάτην ηγρύπνησεν ο φυλλάσων» και τούτο το γνωρίζουμε καλά.
Συγχώρεσε μας Κύριε, που εκπέσαμε, που απομακρυνθήκαμε από την αγάπη Σου. Συγγνώμη που επιτρέψαμε στους εχθρούς Σου να μας αλλοτριώσουν.
Γνωρίζουμε όμως Κύριε και την απέραντη φιλανθρωπία και φιλευσπλαχνία σου, απείρως ανώτερη από τα δικά μας κρίματα είτε αυτά είναι μεγάλα είτε μικρά.
Δεν το αξίζουμε Κύριε, όμως επειδή γνωρίζουμε πως είσαι Δίκαιος, ταπεινά σου ζητούμε, δικαίωσε μας και δώσε μας πάλι τα άγια μέρη μας, που οι πρόγονοι μας προς δόξα του Αγίου Ονόματος Σου δημιούργησαν.
Τα μέρη που οι Άγιοι Μάρτυρες Σου, πότισαν με το άχραντο αίμα τους. Τις Εκκλησίες μας τις Ιερές, που ακόμα βεβηλώνουν οι Αγαρηνοί.
Σπλαχνίσου μας Κύριε, δια της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και πάντων των Αγίων και δώσε μας τις Εκκλησίες που λειτουργούσαμε, να τις λειτουργήσουμε και πάλι.
Φύλαξε την πατρίδα μας και χωρίς κινδύνους και πολέμους, δώσε μας και πάλι τα άγια μας μέρη.
Τη Βασιλεύουσα μας, σύνεδεσε την και πάλι με τη Συμβασιλεύουσα και Χάρισε μας την πίστη να υμνούμε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί το Πανάγιο Όνομα Σου, σε Ανατολή και Δύση.
Συγχώρεσε Πολυεύσπλαχνε την απουσία μας, από τις αγίες μας Εκκλησίες.
Δος μας Κύριε τα δίκαια μας και αξίωσε μας, ευγνώμονες να προσπέσουμε όλοι στα άχραντα πόδια Σου, ευχαριστούντες, να δοξάζουμε το Πανάγιο Όνομα Σου.
Δόξα Σοι Κύριε Δόξα Σοι, ας γίνει το θέλημα Σου.
Α.Δ.