ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ CAPITAL CONTROLS

11/02/2016
Την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του σε επιτροπή της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, τη φθηνότερη χρηματοδότηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών.
«Όλα αυτά θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία στην κανονικότητα, δηλαδή θα υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας και κατ' επέκταση ενδυνάμωση της πορείας προς την ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε κινδύνους. «Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Κάθε ώρα που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, το κλίμα επιβαρύνεται», επισήμανε.

«Η απόσταση από την έξοδο είναι σχετικά μικρή. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία μια νέα οπισθοδρόμηση, ένα νέο φαύλο κύκλο» τόνισε και αναφέρθηκε στον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει για την οικονομία από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό.
«Για να καλύψουμε αυτή την απόσταση, επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα, όπως των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως της Ιρλανδίας, «οι οποίες μπήκαν στο μνημόνιο μετά από εμάς και βγήκαν πριν από εμάς».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, σημειώνοντας ότι η βαθμιαία αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης είχε ως αποτέλεσμα την έστω και μικρή επιστροφή των καταθέσεων. Περισσότερα των 2 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα από την 20ή Ιουλίου 2015, όταν καταργήθηκε η τραπεζική αργία, μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, όπως είπε, μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Χρηματοδότησης (ELA), όπως φαίνεται από τη μείωση του ανωτάτου ορίου του από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα κατά περίπου 19 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου του ELA αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι θα «ήμασταν πολύ καλύτερα αν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει ταχύτερα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ιδιωτικοποιήσεις» και τόνισε ότι είναι εφικτός ο στόχος αύξησης του ποσοστού τους, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, ενώ υποστήριξε, ότι είναι ισχυρότερο εργαλείο από οποιονδήποτε αναπτυξιακό νόμο.
Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για την πλέον σημαντική πρόκληση του τραπεζικού συστήματος. « Η υποχρέωση των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους τους, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που συνδέεται με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη νομοθεσία που ορίζει τους όρους για την προστασία από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν θετικά στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε.
Σχετικά με τα capital controls, ο κ. Στουρνάρας έθεσε ως προϋπόθεση για την άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα καθώς και την επιστροφή καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου