ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Γκρέμισαν το πρώτο γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης μετά από 104 χρόνια.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 

Γκρέμισαν το πρώτο γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης μετά από 104 χρόνια.
    Ενα κομμάτι της ιστορίας του χάνει ο Πανιώνιος αφού το γήπεδο, το οποίο χτίστηκε το 1912 στην Πούντα της Σμύρνης και το οποίο αποτελούσε την πρώτη του έδρα, γκρεμίζεται.
    Κόσμημα της εποχής του, το θρυλικό γήπεδο του ιστορικού μικρασιάτικου σωματείου στην Πούντα (σήμερα Άλσαντζακ) ολοκλήρωσε τη λειτουργία του το 2012 συμπληρώνοντας 102 χρόνια. Ο Πανιώνιος Σμύρνης, ο οποίος ιδρύθηκε το 1890, αγωνιζόταν αρχικά στο στάδιο του Μπουρνόβα και από το 1904στο στάδιο του Παραδείσου. Εκτός από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, διεξάγονταν εκεί οι Πανιώνιοι Αγώνες. Για τις προπονήσεις οι παίκτες κατέφευγαν αρχικά σε νοικιασμένους χώρους, και από το 1900 και μετά στο γήπεδο γαλλικής εταιρίας της Σμύρνης. Ο Σύλλογος έμεινε χωρίς έδρα και χώρο άσκησης το 1910 εξαιτίας της άρνησης των Γάλλων να ανανεώσουν τη μίσθωση. Τότε ήταν που παρενέβη ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

    Με εισήγησή του, η Δημογεροντία και η Κεντρική Επιτροπήπαραχώρησαν έκταση 105 στρεμμάτων κοντά στο νεκροταφείο της πόλης, μολονότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν δελεαστική προσφορά 100.000 λιρών να την πουλήσουν. Το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα και το νέο στάδιο του Πανιωνίου, το «σπίτι» του,εγκαινιάστηκε το 1912 με τους 14ους Πανιώνιους Αγώνες.
    Το νέο στάδιο περιλάμβανε στίβο περιμέτρου 334 μέτρων, γήπεδαποδοσφαίρου 95 επί 65, γυμναστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα της εποχής. Η χωρητικότητά του ήταν 7.000 άτομα. Μετά την καταστροφή και τον μεγάλο διωγμό, το στάδιο παραχωρήθηκε στην τουρκική τοπική ομάδαΑλτάι
    Το 2014 στο στάδιο διενεργήθηκαν εξονυχιστικοί αντισεισμικοί και άλλοι έλεγχοι από το τουρκικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας και τουπουργείο Αθλητισμού. Η διαπίστωση ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των κερκίδων οδήγησε τις αρχές στην απόφαση για αναστολή λειτουργίας του και σφράγισή του, μέχρι που πάρθηκε η απόφαση να γκρεμιστεί.
    Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης, γκρεμίστηκε μετά από 104 χρόνια και μαζί του γκρεμίστηκε ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικής ιστορίας της Μικράς Ασίας. Μάλιστα ο Πανιώνιοςείχε επιστρέψει και είχε αγωνιστεί ξανά στην ιστορική του έδρα, στοΒαλκανικό Κύπελλο το 1971, όταν είχε αντιμετωπίσει την Αλτάι στη φάση των ομίλων. 


ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου