ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Πότε ξεκινούν και πώς χτίζεται το αφορολόγητο.Φορολογικές δηλώσεις 2016: Πότε ξεκινούν και πώς χτίζεται το αφορολόγητο.
    Με τον γρίφο των αποδείξεων να παραμένει άλυτος μέχρι στιγμής, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου, με τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα να έρχονται αντιμέτωπα με νέες επιβαρύνσεις αν καθιερωθούν οι φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
    Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίσει για τις 14 ή 21 Μαρτίου την ενεργοποίηση του Taxisnet για την υποβολή των εφετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι όλες οι εκκρεμότητες θα διευθετηθούν με την επιστροφή των θεσμών, οι οποίοι καθυστερούν να εγκρίνουν κρίσιμες διατάξεις που θα επιτρέψουν την έναρξη της διαδικασίας.
    Ερωτηματικό παραμένει και η στάση των 20.000 λογιστών και φοροτεχνικών που, αντιδρώντας στις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, έχουν ξεκαθαρίσει πως θα «κατεβάσουν τα μολύβια», ήτοι δεν θα βάζουν δηλώσεις στο σύστημα.

    Γρίφος παραμένει και το τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις, με τοναναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδηνα απευθύνειέκκληση στους φορολογούμενους να κρατούν όλες τις αποδείξεις από τις αγορές τους, έως ότου καθοριστεί το πλαίσιο που θα ισχύσει για αποδείξεις και αφορολόγητο.
    Κυβέρνηση και θεσμοί πάντων επεξεργάζονται σειρά αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος και θα αφορούν στις νέες φορολογικές κλίμακες για τη φορολόγηση των εφετινών εισοδημάτων.
    Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και τους αγρότες. Δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σεαφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ θα παραμένει ανέγγιχτη, καθώς οι θεσμοί θέλουν το αφορολόγητο να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα για να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
    Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης για την κλίμακα των μισθωτών προβλέπει
για εισόδημα έως 25.000 συντελεστή 22%,
για εισόδημα από 25.001 έως 35.000 συντελεστή 32%,
για εισόδημα από 35.001 έως 60.000 συντελεστή 42% και
για εισόδημα από 60.001 και πάνω συντελεστή 60%.

    Η κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα αντικατασταθεί από την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς την παροχή έκπτωσης έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Από την αλλαγή αυτή προκύπτει ελάφρυνσηγια όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως περίπου 34.000 ευρώ καιεπιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 34.000. Ωστόσο, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να οδηγήσει αθροιστικά σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
    Η φορολόγηση των ενοικίων θα έχει αλλαγές, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το εάν οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2015, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, ή τα εφετινά.
    Η νέα κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων έχει ως εξής:
Για εισόδημα έως 12.000 αύξηση του συντελεστή από 11% σε 15%.
Για εισόδημα από 12.001 έως 40.000 αύξηση του συντελεστή από 33% σε 35%
Για εισόδημα από 40.001 και πάνω επιβολή νέου συντελεστή 45%.

Νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
    Η νέα κλίμακα ανεβάζει το φορολογικό «λογαριασμό» για όσους αποκτούν εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.
    Σύμφωνα με την πρόταση, η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται με συντελεστές:
· 0% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
· 0,7% για τα εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ. Στο κλιμάκιο αυτό η εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% για το σύνολο του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.
· 3% για τις επόμενες 10.000 ευρώ εισοδήματος, δηλαδή για το κλιμάκιο 20.001 έως 30.000 ευρώ.
· 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
· 6% για τις επόμενες 50.000 ευρώ, δηλαδή για το κλιμάκιο εισοδήματος από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
· 8% για τις επόμενες 400.000 ευρώ δηλαδή από 100.001 έως και 500.000 ευρώ και
· 10% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
Τρύφων Αλεξιάδης: Καθυστερήσαμε ένα μήνα με τις φορολογικές δηλώσεις
www.news.gr
    H κυβέρνηση δε θα επιβαρύνει τα νησιά με ένα ακόμη μέτρο, όπως αυτό της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, λόγω του προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε τηλεφωνική παρέμβαση στο Mega
    "Εξετάζουμε το θέμα του φορολογικού ανταγωνισμού ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά περιοχές. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτό το μέτρο με τους θεσμούς και ελπίζω να υπάρξει θετική κατάληξη".
    Αναφερόμενος στις φορολογικές δηλώσεις, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε πως υπάρχει καθυστέρηση ενός μηνός, που αποτελεί κυρίως δική του ευθύνη και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί οι διμηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου να γίνουν μηνιαίες και περισσότερες, ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στη χρονιά: "Η πρώτη δόση ελπίζουμε πως θα είναι το Μάιο".
    Σχετικά με τις αποδείξεις, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι θα κατατεθούν άμεσα νομοσχέδια, στα οποία θα υπάρξει διάταξη για όσους έχουν δικαίωμα αφορολόγητου να χτίζουν ένα ποσοστό αυτού με πλαστικό χρήμα, για το οποίο δεν θα χρειάζεται να κρατούν αποδείξεις. "Δευτέρα ή Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή και ελπίζω να ψηφιστεί ομόφωνα. Οι πολίτες πάντως, πρέπει να ζητούν αποδείξεις, ώστε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή".

ΠΗΓΗ :   "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου