ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Τα σημεία κλειδιά για τη δήλωση των τόκων στη φορολογική δήλωση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα σημεία κλειδιά για τη δήλωση των τόκων στη φορολογική δήλωση.
Ισχύει ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, αφού οι μισθοί – συντάξεις μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
capital.gr
    Έναν μικρό πονοκέφαλο δημιουργεί κάθε χρόνο στους φορολογούμενους ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση το εισόδημα από τόκους που εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015.
    Από τη σωστή δήλωση των τόκων ο φορολογούμενος θα γλιτώσει πιθανές κυρώσεις, περισσότερο φόρο αλλά και ταλαιπωρία για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης.
Τα σημεία κλειδιά για τη δήλωση των τόκων είναι τα εξής:
    -ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει "κλικ" πάνω στη λέξη "ΕΔΩ" που περιλαμβάνεται στη φράση "Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ", στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης.
    -όταν "κλικάρει" πάνω στη λέξη "ΕΔΩ" τότε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2015 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου και της συζύγου του.
    -το άθροισμα όλων των ποσών τόκων εμφανίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ενώ αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης εμφανίζονται και τα ποσά του φόρου 15% που έχουν παρακρατηθεί. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο. Λίγο πιο κάτω, στουςκωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.
    -στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, δηλαδή σε ποιον από τους συνδικαιούχους ανήκουν πραγματικά οι αποταμιεύσεις Ο Προϊστάμενος της εφορίας έχει, πάντως, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.
Τόκοι εξωτερικού
    Από πέρυσι άλλαξε ο τρόπος απόδοσης του φόρου που αναλογεί στους τόκους που εισπράχθηκαν από τους φορολογούμενους. Ενώ ο φορολογούμενος έπρεπε να επισκεφθεί την εφορία για να αποδώσει το φόρο, πλέον δηλώνει τα σχετικά ποσά των τόκων στην ετήσια φορολογική δήλωση. Πρόκειται για τους κωδικούς 669-670. Στους κωδικούς αυτούς θα πρέπει να δηλωθεί το μεικτό ποσό και εφόσον έχει γίνει παρακράτηση φόρου να δηλωθεί το σχετικό ποσό που παρακρατήθηκε στον ανάλογο κωδικό του πίνακα 4Δ1.
    Η δήλωση του εισοδήματος από τόκους οδηγεί στην επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στο σχετικό εισόδημα (εφόσον το άθροισμα όλων των εισοδημάτων ξεπερνά τις 12.000) αλλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

ΠΗΓΗ: "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου