ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

HEALTHY SEAS: ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«ΝΗΜΑ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ»

21/05/2016
Η Πρόεδρος του MEDASSET, Λίλη Βενιζέλου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε το MEDASSET την Τρίτη 17 Μαΐου στο Ξενοδοχείο Hilton με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου επιτυχημένης δράσης ως συντονιστή της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Healthy Seas: Nήμα Bγαλμένο από τη Θάλασσα» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια καινοτόμο ευρωπαϊκή πρωτοβουλία καθαρισμού των θαλασσών μας από εγκαταλελειμμένα δίχτυα ή αλλιώς «δίχτυα φαντάσματα» που βρίσκονται σκαλωμένα πάνω σε βράχους και ναυάγια αποτελώντας θανατηφόρες παγίδες για χιλιάδες θαλάσσια ζώα, όπως χελώνες, δελφίνια, φώκιες, και την ανακύκλωση τους σε πρώτης ποιότητας νήμα (ECONYL®) που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της ένδυσης και άλλων προϊόντων, όπως χαλιά.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις συνέπειες της αλιείας «φάντασμα» και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες από την εφαρμογή ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης.

Ο Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης επισήμανε τη σημασία της αλλαγής του μοντέλου της οικονομίας κι ότι μέχρι το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να στηρίξει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία με 650 εκ. ευρώ του προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.

«Τα δίχτυα φαντάσματα αποτελούν αιώνιο παγίδευμα των θαλασσίων ειδών, μικρών και μεγάλων, αλλά ακόμα και πτηνών. Επαγγελματίες δύτες βουτάνε μέχρι και πάνω από 32 μέτρα βάθος, ενώ μόνο πέρυσι συνέλεξαν στην Ελλάδα 22 τόνους δίχτυα» δήλωσε η Λιλή Βενιζέλου, πρόεδρος του MEDASSET, ενώ έκανε λόγο για ενθουσιώδη συμμετοχή και πολύ μεγάλη ανταπόκριση από εθελοντές και φορείς για τη συγκεκριμένη δράση.
«Τα δίχτυα φαντάσματα μετατρέπονται σε θαλάσσια παγίδα, προκαλώντας την ολοσχερή και μη αναστρέψιμη καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων ορισμένοι εκ΄ των οποίων αριθμούν δυόμισι χιλιάδες έτη ζωής» τόνισε ωκεανογράφος - υποβρύχιος φωτογράφος και εθελοντής δύτης, ο Γιάννης Ίσσαρης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η βράβευση των τριών νέων σχεδιαστών μόδας που αναδείχθηκαν στο διαγωνισμό Healthy Seas: A Journey from Waste to Wear Fashion Project που διοργάνωσε το MEDASSET με το Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ και το DoitEco Project. Οι 10 διαγωνιζόμενοι που διακρίθηκαν από τους 23 αρχικούς συμμετέχοντες, χρησιμοποίησαν ύφασμα από νήμα ECONYL® και άλλα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά για τις μοναδικές δημιουργίες τους.

Κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τις Ορσαλία Παρθένη, Άννα Σταματίου, Αγγελική Αντωνοπούλου και Νόπη Ρωμανίδου αξιολόγησαν τις δημιουργίες των 10 συμμετεχόντων και ανέδειξαν πρώτη νικήτρια την Κατερίνα Ρηγοπούλου.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Γιώργος Βούλγαρης και την τρίτη θέση η Αφροδίτη Μιχαηλίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πέμπτος κριτής του διαγωνισμού ήταν το κοινό. Από τις 5-11 Μαΐου, 1.774 άτομα ψήφισαν μέσω της ιστοσελίδας του MEDASSET τον αγαπημένο τους σχεδιαστή.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η δημοσιογράφος του περιβαλλοντικού ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, Kατερίνα Χριστοφιλίδου. Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους οι: Μaria Giovanna Sandrini, ECONYL® Brand and Communication Manager, Γιάννης Ίσσαρης, Ωκεανογράφος – Υποβρύχιος Φωτογράφος, Λίλη Βενιζέλου, Πρόεδρος MEDASSET και Τζένη Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του MEDASSET. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Ξενοδοχείο Hilton Athens. Tην εκδήλωση στήριξαν επίσης η εταιρία Megasign, η Μusic-Works, η Ποτοποιία Μελισσανίδη και η Glovo.
Το «Healthy Seas: A Journey from Waste to Wear» Fashion Project τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης-Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP), του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τη UNESCO.
Yποστηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και από: ASAP Athens, Planet Blue, Freddy Makeup Stage, Aquafil, Carvico, Jersey Lomelina, Oίκο Παρθένη και Kosmocar.

Από τις 06/06 και για ένα μήνα, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το εμπορικό κέντρο Golden Hall θα φιλοξενήσει έκθεση που θα παρουσιάζει τις δημιουργίες των νέων σχεδιαστών.
Πληροφορίες: www.medasset.org, fromwastetowear.medasset.org

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου