ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Νέες μειώσεις στις συντάξεις με υπογραφή Κατρούγκαλου

05-epikourikes_25_07_slide
Μειωμένες θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, καθώς στις 2 Αυγούστου πέφτει το πρώτο άγριο «μαχαίρι» από το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούνιο.

Η δεύτερη δόση των συνταξιούχων που θα υποστούν τις μειώσεις που νομοθετήθηκαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο –υπογραφή Γιώργου Κατρούγκαλου- θα φανεί στις συντάξεις που θα καταβληθούν στις 2 Αυγούστου. Οι περικοπές θα αφορούν όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μηνιαίως μικτά. Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Συνεπώς το «μαχαίρι» θα πέσει κυρίως στις συντάξεις, οι οποίες στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.
Μεγάλοι χαμένοι του πρώτου «πακέτου» περικοπών είναι δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ. Σύμφωνα με το νόμο του κ. Κατρούγκαλου, ο επαναϋπολογισμός θα γίνεται κάθε χρόνο με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (0,40%), τα δημογραφικά δεδομένα και το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές.
Αυτό σημαίνει ότι μετά τον επαναϋπολογισμό της αν μία επικουρική σύνταξη μαζί με την αντίστοιχη κύρια σύνταξη ξεπερνά αθροιστικά τα 1300 ευρώ, τότε η επικουρική σύνταξη αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, δηλαδή θα μειώνεται.
Σε περίπτωση που το άθροισμα των κύριων και επικουρικών- αυτών που καταβλήθηκαν έως τις 12 Μαΐου του 2016 είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης της επαναϋπολογισθείσας, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.

ΠΗΓΗ : " http://www.iapopsi.gr   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου