ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

MOODY’S: Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΚATΑΘΕΣΕΙΣ

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

29/07/2016
«Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανότατα περισσότερες καταθέσεις με τη νέα χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)», εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's» σε επισκόπησή του (Moody's Credit Outlook).

«Τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν σταδιακά στις τοπικές τράπεζες μέρος των χρημάτων που διατηρούν εκτός του τραπεζικού συστήματος», σημειώνει ο οίκος.
Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανερχόταν στα 54,4 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών στο τέλος του Ιουνίου, με κόστος περίπου 1,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι νέες καταθέσεις είχαν μέσο ετήσιο επιτόκιο 0,85% στο τέλος Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, εάν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις πελατών τους στο ορατό μέλλον, σημειώνει ο οίκος.
«Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βελτιώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και την κερδοφορία των τραπεζών, τα οποία, με τη σειρά τους, θα ενίσχυαν την πιστωτική ευρωστία των ελληνικών τραπεζών», συμπληρώνει ο Moody's.
Αναμένουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο και την πιθανή επιστροφή σε οριακή κερδοφορία φέτος, μετά από σημαντικές ζημίες που σημειώθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια, θα βοηθήσει στη μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα», σημειώνεται.
Χαρακτηρίζει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ως προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα των πάνω από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων πελατών που χάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2014.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου