ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Χήρες στρατιωτικών: Γάμοι με προίκα και παιδιά με …άδεια


Χήρες στρατιωτικών: Γάμοι με προίκα και παιδιά με …άδεια
Γράφει ο Κώστας Αττίας
    Η συζήτηση στην βουλή για τις συντάξεις που κόβει απο τις χήρες στρατιωτικών η κυβέρνηση πήγε μέχρι τον βασιλιά Παύλο
    Η κυβέρνηση σήμερα έκλεισε την πόρτα και στην τελευταία ελπίδα που είχαν οι χήρες στρατιωτικών οτι θα μπορέσουν να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Παρά την μάχη που έδωσε στην βουλή ο Θ. Δαβάκης ο Α. Πετρόπουλος ήταν κάθετα αρνητικός.

    Μάλιστα σε μια στιγμή ο υπουργός αναφερόμενος στο αίτημα που έχουν οι χήρες στρατιωτικών είπε χαρακτηριστικά: «και οι σύζυγοι πια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι σύζυγοι γυναίκες εννοώ έχουν πια το δικαίωμα και την δυνατότητα να εργάζονται συγκριτικά με τον παλιο καιρό που και εσείς θα ξέρετε που για να παντρευτεί κάποιος αξιωματικός μια κοπέλα που ήθελε να την παντρευτεί έπρεπε να πάρει και την άδεια της υπηρεσίας, δηλαδή να εξεταστεί αν έχει περιουσία, να μην δουλεύει, να, να, να….Ε αυτά έχουν εξαλειφθεί πια. Και τέλος πάντων είναι παρα πολλοί αυτοί που δουλεύουν μακριά απο το σπίτι τους»
Με τι ακριβώς όμως συνέκρινε ο υπουργός την σημερινή κατάσταση;
    Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του 1950 όταν στο εθνικό τυπογραφείο τυπωνόταν η Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος που καθόριζε πώς θα παντρεύονται αλλά και πως θα…κάνουν παιδιά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Μεταξύ άλλων τα νομοθετικά διατάγματα του τότε Βασιλιά Παύλου προέβλεπαν πως οι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και οι αντίστοιχοι τους στους άλλους κλάδους και οι ανθυπασπιστές του Στρατού Ξηράς «δεν δύνανται να συνάψωσι γάμον άνευ ειδικής αδείας νυμφέυσεως, χορηγουμένης, δι αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης».

    Η εκλεκτή της καρδιάς των στελεχών πέρναγε ψιλό κόσκινο για να διαπιστωθούν μια σειρά απο
«προδιαγραφές» που μόνο αν τις είχε η ίδια αλλά και το στέλεχος θα μπορούσε να ντυθεί νύφη η κοπέλα.  Μεταξύ τους και η απαίτηση της υπηρεσίας να υπάρχει εισόδημα πλήν του μισθού του στελέχους ίσο προς τουλάχιστον το 50% των αποδοχών του. Αυτο το εισόδημα θα μπορούσε να προέρχεται και απο την προίκα της κοπέλας. Και κατα κανόνα απο εκει προέρχοταν. Και …βεβαιωνόταν αρμοδίως…απο τις τράπεζες.
 Σκόντο γινόταν αν η νύφη προερχόταν απο στρατιωτική οικογένεια οπότε το ποσό μειωνόταν στα μισά.
    Ζόρια όμως υπήρχαν και για τις γυναίκες που εργάζονταν. Γιατί ναι μεν επιτρεπόταν στις Αξιωματικούς Αδελφές Νοσοκόμους να παντρευτούν αλλά μόνο αφού παρέλθει πενταετία από την αποφοίτησή τους από την Σχολή και φυσικά μετά απο έγκριση και πάλι του υπουργού. Παράλληλα σε όσες υπηρετούσαν στο Σώμα Αξιωματικών Αδελφών Νοσοκόμων «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ» δεν επιτρέπεται η τεκνοποίηση έως το 1970
Ευτυχώς λοιπόν που δεν ζούμε στο 1950.
    Δυστυχώς όμως ζούμε στο 2017 στην Ελλάδα της ανεργίας και η λύση δεν είναι να επανέλθει ο θεσμός της προίκας αλλά μάλλον να δείξει η πολιτεία μια ευαισθησία σε αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις που την χρειάζονται και ζητούν απλά τα χρήματα που πλήρωσαν ως εισφορές οι σύζυγοι τους.
    Μια κίνηση που θα τονώσει και το ηθικό όσων είναι στην ζωή και δεν θα έχουν να φοβούνται απο σήμερα πως στην πρώτη ατυχία οι οικογένειες τους θα βρεθούν στο απόσπασμα.
Αναρτήθηκε από Ανδρεας στις 3:00 π.μ. 
Αντιδράσεις: 
ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου