ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ELA ΟΔΗΓΗΣΕ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΑ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

15/03/2017

Αύξηση της εξάρτησης των εγχώριων τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, ELA, σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία που έχει οδηγήσει σε μείωση των καταθέσεων.

Μετά από μείωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας επί πολλούς μήνες, που είχε ως αποτέλεσμα στα τέλη Ιανουαρίου οι τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ELA, προχώρησαν σε αύξηση του δανεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία οι εγχώριες τράπεζες στο τέλος Φεβρουαρίου άντλησαν μέσω ELA 43,15 δισ. ευρώ έναντι 42,81 στο τέλος Ιανουαρίου, τερματίζοντας μια πτωτική πορεία 9 μηνών.
Από τον Απρίλιο του ’16 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο ο ELA είχε μειωθεί κατά 24 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο «πισωγύρισμα», που μεταδίδει ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές για την πορεία της χώρας.
Η αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς και της απώλειας της εμπιστοσύνης. Εδώ και μήνες μέλη της κυβέρνησης δηλώνουν ότι «την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει η αξιολόγηση», κάτι που δεν γίνεται.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου