ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Το πάρκο των εξημερωμένων ελαφιών της Κοζάνης

 ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ

Το πάρκο των εξημερωμένων ελαφιών της Κοζάνης
    Το να ταΐζεις ένα κοπάδι όμορφα ελάφια από το χέρι σου, σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Κι όταν μάλιστα μεταξύ εσού και των πανέμορφων ζώων δεν μεσολαβεί κανένα συρματόπλεγμα, κανενός είδους φράκτης, η στιγμή γίνεται μοναδική.
    Όσοι επιθυμούν να το ζήσουν αρκεί να επισκεφθούν το ορεινό πάρκο του Αγίου Παντελεήμονα στο Νομό Κοζάνης, δύο χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στο Δήμο Ελλησπόντου.

    Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν με την ευκαιρία και τις έντονες αντιθέσεις που «κουβαλά» το τοπίο, αφού για να προσεγγίσει κανείς το πάρκο, θα περάσει δίπλα από έναν από τους μεγαλύτερους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, αυτόν του Αγίου Δημητρίου και θα δει θηριώδη μηχανήματα και ταινιόδρομους να «δαμάζουν» τον λιγνίτη που εξορύσσεται στην περιοχή.
    Για τη «γέννεση» και τη λειτουργία του πάρκου μίλησε στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Ελλησπόντου, Χάρης Πεχλιβανίδης.
    Ο χώρος αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο το 1956 και μετατράπηκε σε πάρκο (κοινοτικό τότε, δημοτικό σήμερα). Πρόκειται για έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπήρχε από παλιά ένα εκκλησάκι. «Οι παλαιότεροι έλεγαν πως το εκκλησάκι το σεβάστηκαν και οι Τούρκοι», θυμάται ο κ.Πεχλιβανίδης.
    Η περίφραξη έγινε το 1986. Ακολούθως, στη θέση του παλιού χτίστηκε «με εθελοντική εργασία το καινούργιο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Σήμερα ο παπα Ιορδάνης δεν προλαβαίνει -ειδικά τα καλοκαίρια- να τελεί γάμους και βαφτίσεις εκεί».
    Το πρώτο ζευγάρι ελαφιών μεταφέρθηκε στο χώρο κάπου μεταξύ 2002-2006. Ο κ.Πεχλιβανίδης δεν θυμάται ακριβώς. Σήμερα ο αριθμός τους αγγίζει τα 70. Ανάμεσά τους και ορισμένα ζαρκάδια. Κάποιος εκ των επισκεπτών υποστηρίζει ότι τα ελάφια ανήκουν στο γένος Ντάμα-Ντάμα (στο σώμα έχουν άσπρες βούλες) που στην Ελλάδα συναντάται κυρίως στη Ρόδο.
    Το πάρκο διαθέτει όλες τις υποδομές για όσους θέλουν να κάνουν πικ νικ ή να ψήσουν σε μια από τις ψησταριές που βρίσκονται εκεί.
    Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του νομού και της Δυτικής Μακεδονίας. «Έχουμε επισκέπτες από πολλές περιοχές της Β.Ελλάδας. Είναι έντονη την παρουσία σχολείων από την ευρύτερη περιοχή και εκδρομέων από τη Θεσσαλονίκη», σημειώνει ο κ.Πεχλιβανίδης.
    Οσοι σκοπεύετε να επισκεφτείτε το πάρκο καλό είναι να γνωρίζετε τρία πράγματα:
        1.Ο μύθος λέει: «κάνε ότι θες μέσα στο πάρκο αλλά φεύγοντας δεν πρέπει να πάρεις τίποτα, ούτε πέτρα, γιατί ο Αγιος θα σε τιμωρήσει».
        2. Δεν ταΐζουμε τα... χορτοφάγα ελάφια με ό,τι μας αρέσει ή μας περισσέψει και οπωσδήποτε όχι με σουβλάκια ή άλλα κρεατικά... και
        3.Οι στιγμές είναι μοναδικές. Αξίζει να απαθανατιστούν. Να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή. Απαραίτητα!
Αντιδράσεις: 


ΠΗΓΗ : "    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου