ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΣτΠ: Άμεση διακοπή κρατήσεων ΕΑΣ στους συνταξιούχους Δημοσίου (αποστράτους) και επιστροφή αναδρομικών (ΕΓΓΡΑΦΑ)


ΣτΠ: Άμεση διακοπή κρατήσεων ΕΑΣ στους συνταξιούχους Δημοσίου (αποστράτους) και επιστροφή αναδρομικών (ΕΓΓΡΑΦΑ)


Να διακόψει άμεσα την αντισυνταγματική παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις συντάξεις του Δημοσίου ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά (από περίπου 40 έως και πάνω από 270 ευρώ τον μήνα, δηλαδή συνολικά από 750 έως περίπου 5.000 ευρώ) σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους, για το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά

Την διακοπή των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του Δημοσίου ζητά με πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη, που συνέταξε και απέστειλε στα αρμόδιο υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και αφορά στη μη συμμόρφωση της Διεύθυνσης Συντάξεων του Δημοσίου – ΕΦΚΑ στην υπ’ αριθμ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού συνεχίζεται μέχρι σήμερα η παρακράτηση της ΕΑΣ από τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Ειδικότερα ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του επισημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου η παραπάνω απόφαση, ως αποτέλεσμα πρωτότυπης δίκης, τόσο ως προς τη διακοπή των κρατήσεων από τη μηνιαία σύνταξη τους όσο και ως προς τα αναδρομικά από 10.2.2017. Διευκρινίζει ακόμη ότι δεν υφίσταται λόγος οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται υποβάλλοντας μεμονωμένα αιτήσεις προς το Ελεγκτικό Συνέδριο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην απόφαση του.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι έγινε αποδέκτης πλήθους αναφορών σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), αφού συνεχίζεται μέχρι σήμερα η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου.Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη:

«Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 38 του ν.3863/2010, 11 του ν.3865/2010 και συνακόλουθα των διατάξεων των άρθρων 44 παρ. 10 του ν.3986/2011 και 2 παρ. 13 του ν.4002/2011, με τις οποίες επεβλήθη η ΕΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, αντίκεινται τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος, όσο και στις υπερνομοθετικές πηγές δικαίου που δεσμεύουν τη χώρα μας και κυρίως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι τελικός αποδέκτης των εισφορών δεν είναι το Δημόσιο, από το οποίο συνταξιοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από τους οποίους δεν έχουν απολαβές οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο υπ’ αριθμ. 241883/17150/2018 πόρισμά του, επισήμανε ότι η υπ’ αριθμ. 244/2017 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως αποτέλεσμα πρότυπης δίκης, πρέπει καθολικά να εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου –τόσο ως προς τη διακοπή των κρατήσεων από τη μηνιαία σύνταξη τους όσο και ως προς την αναδρομική επιστροφή από 10.2.2017- και δεν υφίσταται λόγος οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται υποβάλλοντας μεμονωμένα αιτήσεις προς το Ελεγκτικό Συνέδριο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην απόφαση του. Άλλωστε, σύμφωνα με την εν λόγω Απόφαση, η Διοίκηση υποχρεούται να επιστρέψει, στους μεν διάδικους, το σύνολο των κρατήσεων από όταν θεσπίστηκε η ΕΑΣ, σε όλους δε τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Δημοσίου, τις κρατήσεις από την ημερομηνία έκδοσής της, δηλαδή από 10.2.2017».

Ποιους συνταξιούχους αφορά

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται από τις συντάξεις του Δημοσίου (αφορά και αποστράτους) και υπολογίζεται στο συνολικό ακαθάριστο ποσό, αφαιρουμένων των οικογενειακών επιδομάτων. Το ποσοστό της κυμαίνεται από 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ και φτάνει έως το 14% για ποσά πάνω από 3.500,01 ευρώ.

Με βάση την πρώτη ανάλυση της σύναψης διαμεσολάβησης του ΣτΠ, το θέμα αφορά περισσότερους από 200.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, η παρακράτηση ανέρχεται περίπου από 40 ευρώ τον μήνα και ξεπερνά τα 270 ευρώ τον μήνα. Εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμμορφωθεί στις υποδείξεις του ΣτΠ, τότε οι συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι στιγμής υφίστανται την αντισυνταγματική παρακράτηση θα δουν αντίστοιχες «αυξήσεις» στα μηνιαία ποσά των συντάξεών τους.

Επίσης, οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις 10 Φεβρουαρίου 2017 έως τη διακοπή της παράνομης παρακράτησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι πρέπει, για περίπου 19 μήνες, να λάβουν αναδρομικά από περίπου 750 έως και περισσότερα από 5.000 ευρώ.

(ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr - aftodioikisi.gr)

ΠΗΓΗ : https://staratalogia.blogspot.com

Σύνοψη Διαμεσολάβησης:Πόρισμα:Διαβίβαση πορίσματος στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου