ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Αποχή από την καφεΐνη: Πώς θα ωφελήσει την υγεία σας

ΠΗΓΗ :  20.11.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB


Αποχή από την καφεΐνη: Πώς θα ωφελήσει την υγεία σας - Media

Υπάρχουν σίγουρα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη της κατανάλωσης καφεΐνης για την υγεία, όπως η ενίσχυση του μεταβολισμού και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Από την άλλη μεριά, η αποχή από την καφεΐνη, μπορεί να ωφελήσει και αυτή τον οργανισμό.
Δείτε πώς:

Το άγχος μειώνεται
Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να κατηγορήσατε την υπερβολική δόση καφέ για το άγχος που βιώνετε. Και πιθανότατα είχατε δίκιο.
Η καφεΐνη ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και διεγείρει τις ορμόνες στις περιπτώσεις που βρισκόμαστε σε κατάσταση απειλής. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε παρατεταμένη ανησυχία, αύξηση των παλμών της καρδιάς, άγχος, ακόμα και κρίσεις πανικού. Για όσους υποφέρουν ήδη από άγχος, η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα, ενώ μπορεί να οδηγήσει το άτομο ακόμη και σε κατάθλιψη.
Καλύτερος ύπνος
Η καφεΐνη μπορεί να ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον ύπνο. Έρευνες έδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου, εμποδίζοντας πολλές φορές το άτομο να ξεκουραστεί.
Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Αν δεν καταναλώνετε τακτικά καφεΐνη, είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός σας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Η καφεΐνη περιέχει τανίνες, μια ομάδα χημικών ουσιών που εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου, και βιταμινών Β.
Υγιή και πιο λευκά δόντια
Είναι γνωστό ότι ο καφές «λεκιάζει» τα δόντια. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τανίνες που αποχρωματίζουν το σμάλτο των δοντιών.
Εξισορρόπηση ορμονών
Η καφεΐνη μεταβάλλει τα επίπεδα οιστρογόνων και οι γυναικείες ορμόνες διαταράσσονται. Έρευνα του 2012 έδειξε ότι 200ml καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περίπου 2 φλιτζάνια καφέ, αύξησαν τα επίπεδα οιστρογόνων.
Μειώνεται η αρτηριακή πίεση
Η καφεΐνη μπορεί να ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης λόγω της διέγερσης που προκαλεί στο νευρικό σύστημα. Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης, δηλαδή 3-5 φλιτζάνια την ημέρα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αν και οι απόψεις των ειδικών διίστανται.
Λιγότεροι πονοκέφαλοι
Μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης ευθύνεται για τους συχνούς πονοκεφάλους. Από την άλλη, κοινό σύμπτωμα όσων σταματούν την κατανάλωση καφεΐνης, είναι ο πονοκέφαλος. Αυτός ο πονοκέφαλος όμως, είναι προσωρινός μέχρι ο οργανισμός να συνηθίσει την καθημερινότητα χωρίς καφεΐνη.
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου