ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Αναδρομικά ενστόλων: Ποιοι δικαιούνται τόκους 5ετίας – Πόσα θα πάρουν – Γιατί η δικαστική απόφαση δικαιώνει την ΠΟΕΣ που τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησηςΠΗΓΗ : 
Τρίτη, 21 Απριλίου, 2020Αναδρομικά ενστόλων: Ποιοι δικαιούνται τόκους 5ετίας

Δικαίωση είναι για την ΠΟΕΣ η πρωτοποριακή δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει τόκους 5ετίας (2015-2019) στα ποσά που είχαν λάβει αναδρομικά τον Δεκέμβριο του 2018, όλοι οι ένστολοι και οι υπάλληλοι των Ειδικών Μισθολογίων.
Η δικαίωση έρχεται καθώς η ΠΟΕΣ ήταν αυτή που σταθερά καλούσε τους στρατιωτικούς να καταθέσουν αγωγή και να διεκδικήσουν όσα οτυς ανήκουν, σε αντίθεση με την ΠΟΜΕΝΣ,
οι συνδικαλιστές της οποία ακόμα και σήμερα καλούν τους στρατιωτικούς να μην καταθέτουν αγωγές και να μην διεκδικούν δικαστικά όσα δικαιούνται, αλλά να περιμένουν να αναγνωρίσει η πολιτεία όσα δικαιούνται.
Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΠΟΜΕΝΣ Ηλίας Κολλύρης σε ομιλία του στην Λάρισα όπου για μια ακόμα φορά καταφέρθηκε εναντίον των συναδέλφων του της ΠΟΕΣ, και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η γραμμή της ΠΟΜΕΝΣ είναι μία: Προσοχή προσοχή στους ψεύτες που πάνε να μας εξαπατήσουν με μάταιες δικαστικές διακδικήσεις. Η ΠΟΜΕΝΣ λέει όχι σε οποιαδήποτε διεκδίκηση που θα κάνει πλούσιους μόνο τους δικηγόρους».
Η δικαστική απόφαση που ανατρέπει τα δεδομένα και αναγνωρίζει τότους 5ετίας, πάντως έχει προέλθει μετά απο αγωγή που κατέθεσαν στρατιωτικοί διεκδικώντας αναδρομικά τα ποσά που δεν έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018.

Αναδρομικά ενστόλων: Πόσα θα πάρουν

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι είναι αυτοί που κατέθεσαν την αγωγή και όχι γενικότερα όλοι οι ένστολοι.Η πρωτοποριακή δικαστική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (αριθ. 14545/2019, Τμήμα 24ο) αναγνωρίζει την υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλλει τον νόμιμο τόκο ύψους 6% επί των ποσών που είχαν λάβει σε υλοποίηση αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών και την κατάργηση των Δώρων του ν. 4093/2012 για τους ένστολους υπαλλήλους και τον Δεκέμβριο του 2018, βάσει του ν. 4575/2018, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταβάλει εφάπαξ το κεφάλαιο που διεκδικούσαν.
Πάντως με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου να διεκδικήσουν με αγωγές αναδρομικά «αποζημιωτικού χαρακτήρα» για μία πενταετία αντί των τριών ετών που ορίζει ο νόμος.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό εργατολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Αλέξη Μητρόπουλο ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλειψε να τους καταβάλλει και τους τόκους που αναλογούσαν στα ποσά που τους χορηγήθηκαν.
Η μεγάλη νομολογιακή σημασία τής υπ’αριθ. 14545/2019 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας έγκειται και στο γεγονός ότι διατάσσεται τώρα το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει και τους τόκους επί των ποσών που χορήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα για μία ολόκληρη πενταετία (από τον Μάιο του 2015 έως και 30-4-2019), αλλά και μέχρις ολοσχερούς εξοφλήσεως».
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο το διατακτικό της υπ’αριθ. 14545/2019 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας ορίζει ότι:
«Δέχεται την αγωγή, κατά τα λοιπά, ήτοι ως προς το παρεπόμενο αίτημα επιδίκασης τόκων στους λοιπούς ενάγοντες.
Αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγομένου να καταβάλει σε καθέναν από τους ενάγοντες αυτούς το ποσό του οφειλόμενου νόμιμου τόκου επί του ειδικότερα αιτηθέντος με την αγωγή για καθέναν από αυτούς κεφαλαίου,
υπολογιζομένου (του ως άνω τόκου) με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής (στις 05.05.2015) και μέχρι τις 30.04.2019, κατά το άρθρο 21 του από 26.06/10.07.1944 β.δ. και από 01.05.2019 μέχρι την ολοσχερή εξόφληση, με επιτόκιο υπολογιζόμενο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 45 παρ. 1 του ν. 4507/2019.».
Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, κ. Αλέξης Μητρόπουλος χαιρετίζει την έκδοση της απόφασης και συγχαίρει τον εξαιρετικό συνεργάτη της κ. Χάρη Μπουκουβάλα που με τη νομική του κατάρτιση και πληρότητα συνέβαλε στην έκδοση αυτής της πρωτοποριακής νομολογιακά απόφασης.

Και απόστρατοι δικαιούνται αναδρομικά 5ετίας

Παρόμοιες αγωγές που ενδεχομένως να επισπευσθούν και να δικαιωθούν χωρίς χρονοτριβή μετά την απόφαση-σταθμό της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν,
σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περίπου άλλους 11.000 απόστρατους, που ήταν ήδη συνταξιούχοι το 2000 και το 2002 και στερήθηκαν τις αυξήσεις που έπρεπε να πάρουν στις συντάξεις τους.
Τα ποσά που διεκδικούνται από τη λίστα των 11.000 αποστράτων ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ.
Ήδη, από το Γενικό Λογιστήριο συγκεντρώνονται στοιχεία για το ακριβές ύψος των επιστροφών, πιθανώς με σκοπό την επίλυση του ζητήματος στο επόμενο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου