ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Drones, νυχτερινές διόπτρες, μπάρες νερού: Έτσι θα σταματήσει η ΕΛ.ΑΣ. τους "αντάρτες" του Πάσχα
"Σφράγισμα" των… συνόρων κάθε νομού της Ελλάδας, κάθε παράδρομου, παρακαμπτήριου και επαρχιακού δρόμου όλο το 24ωρο, με… μπάρες νερού, με περιπολικά και συμβατικά οχήματα της ασφάλειας, περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή όσων -ακόμη και λίγων- ανεύθυνων πολιτών επιχειρήσουν ενόψει Πάσχα να κινηθούν προς την επαρχία, από νομό σε νομό, για να φθάσουν στα χωριά τους!

Για τον ίδιο λόγο αποτροπής θα χρησιμοποιηθούν Drones, ελικόπτερα ακόμη και διόπτρες νυχτερινής όρασης.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι προετοιμασμένα ακόμη και για… νυχτερινό "ανταρτοπόλεμο-κρυφτό" , το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί με αντικοινωνικούς ταξιδιώτες, την Παρασκευή και θα κλιμακωθεί από την Κυριακή των Βαΐων και έπειτα. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας δεν αποκλείουν κάποιοι πολίτες να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι για τις παράνομες μετακινήσεις τους προκειμένου να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους. Αυτή η προοπτική προκάλεσε την εντονότερη αστυνομική παρουσία τις νυχτερινές ώρες, στον σχεδιασμό των μέτρων.

Κιάλια, drones, χάρτες και… νερόμπαρες

Για αυτό το λόγο στην νυχτερινή μάχη της επιτήρησης όλων των οδών διαφυγής θα χρησιμοποιηθούν ακόμη και κιάλια νυχτερινής όρασης που θα δοθούν σε αστυνομικούς, οι οποίοι θα βρίσκονται στα πιο ύποπτα σημεία. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη όλου του στόλου των Drones που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να επιτηρούν από αέρος και να κατευθύνουν τις επίγειες δυνάμεις. Τον ίδιο ρόλο θα έχουν και τα δύο ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σε συγκεκριμένα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου θα υπάρχουν και αστυνομικά μπλόκα στα οποία θα χρησιμοποιηθούν μπάρες νερού ως εμπόδια και ελεγχόμενη διέλευση μετά την εξέταση των πιθανών δικαιολογητικών που μπορεί να έχουν οι ταξιδιώτες. Αυτό το μέτρο θα επιστρατευτεί γιατί ο στόλος των περιπολικών δεν είναι ικανός να καλύψει και να σφραγίσει όλες τις "τρύπες" εξόδου από τον έναν νομό στον άλλο, παρότι θα χρησιμοποιηθούν και συμβατικά οχήματα υπηρεσιών Ασφάλειας.
Σε δύο τουλάχιστον τηλεδιασκέψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με τους επικεφαλής όλων των αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας μπήκαν στο διαδικτυακό… τραπέζι οι χάρτες όλων των παράδρομων, παλιών εθνικών οδών, παρακαμπτήριων οδών και επαρχιακών δρόμων που αποτελούσαν σημεία διέλευσης από νομό σε νομό προκειμένου να οριοθετηθούν τα σημεία που θα στηθούν τα αστυνομικά μπλόκα. Για παράδειγμα έχουν χαρτογραφηθεί όλα τα πιθανά σημεία παράκαμψης της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, Αθηνών-Λαμίας, ακόμη και αυτών από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική. Το ίδιο έχει γίνει σε όλους τους νομούς της χώρας.
Από τις 18:00 χθες το απόγευμα εντάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας σε 24ωρη βάση, η οποία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα.
Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα είναι μόνο το Ε1 της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου φορολογικού έτους που θα ορίζει με σαφήνεια τον τόπο διαμονής.
Διπλασιασμός προστίμου-μετακίνηση μόνο με Ε1
Αυτό που εξεταζόταν, δηλαδή η αύξηση των προστίμων στην πιθανότητα υπεραστικής μετακίνησης χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας για 60 ημέρες και επιστροφή των επιβατών από εκεί που ξεκίνησαν.
 
Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ της χώρας θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.
Εξαιρούνται αποκλειστικά, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους, μόνο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους με αντίστοιχο φύλλο πορείας από την υπηρεσία τους.
Οι εντατικοί έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ "κανένα εισιτήριο δεν θα κόβεται" και κανείς δεν θα κινείται χωρίς βεβαίωση μόνιμης κατοικίας τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης, αναστέλλεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά, με εξαίρεση την μετάβαση μόνιμων κατοίκων προς την κατοικία, αλλά και την μετακίνηση κατοίκων από μικρά προς μεγαλύτερα νησιά εντός του ίδιου δήμου για μετακινήσεις τύπου Β1, Β2, Β3.
Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Σύμης μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο για φαρμακείο, γιατρό, σούπερ μάρκετ ή την τράπεζα, όχι όμως οι κάτοικοι Ρόδου στη Σύμη εξήγησε ο υφυπουργός. Ο ίδιος διευκρίνισε πως "τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν είναι καινούρια, αλλά βρίσκονται ήδη σε ισχύ" και πρόσθεσε πως "εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους". Συγκεκριμένα, από τις 23 Μαρτίου έχει τεθεί η δυνατότητα άπαξ μετάβασης στην μόνιμη κατοικία, χωρίς δικαίωμα επιστροφής.

25.422 παραβάσεις

 
Στο μεταξύ σε 16,5 μέρες από την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια συνολικά 25.422 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.
Την Τρίτη βεβαιώθηκαν 1.839 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 673 στην Αττική, 220 στη Θεσσαλονίκη, 157 στην Κεντρική Μακεδονία, όπου καταλαμβάνουν τις τρεις "πρώτες θέσεις". Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 13 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 11 άτομα. Σε αυτή την περίπτωση από τις 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 383 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 369 άτομα. Από τις 06:00 έως τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 665 παραβάσεις άσκοπων μετακινήσεων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ : " http://policenet.gr    " Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου