ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Αδεια ειδικού σκοπού: Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι

 


Αδεια ειδικού σκοπού: Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε τέσσερις ταχύτητες σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης

Δημοσίευση 16/11/2020 | 09:04

H υποβολή των δηλώσεων για αναστολή συμβάσεων και η άδεια ειδικού σκοπού βρίσκονται στο επίκεντρο των έκτακτων μέτρων του Νοεμβρίου.

Παράλληλα αναστέλλεται για 4 μήνες η υποχρέωση πληρωμής των χρεωστικών ειδοποιητηρίων που προέκυψαν μετά την πρόσφατη εκκαθάριση των εισφορών του 2019 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

1. Αναστολή – αποζημίωση ειδικού σκοπού

Σε λειτουργία βρίσκεται από χθες το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή των δηλώσεων αναστολής. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου εργασίας οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν: α) Ανά επιδημιολογικό επίπεδο, β) ανά περιφερειακή ενότητα, ή γ) ανά την επικράτεια.

Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή σε όλη την Ελλάδα, οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα υποβάλλονται έως και την Τρίτη 24/11. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και 24/11, μόνο εάν η σύμβαση εργασίας τους τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 27/11 έως και την Πέμπτη 3/12.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, οι εργοδότες υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" έως και 7/12. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν δηλώσεις εάν τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθούν από 7/12 και σταδιακά μέχρι τέλος του μήνα.

Ειδικά για τον Νοέμβριο, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή, θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Αυτοί που αναμένεται να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε 4 ταχύτητες σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης ανάλογα με τις ημέρες που θα τεθούν σε αναστολή:

1. Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες – π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή, καθώς εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11.2020 και θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ήμερες αναστολής)

2. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες, από 7 έως 30 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11.2020 και θα λάβει 640 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 24 ήμερες αναστολής).

3. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρα αισθητικής που κλείνει με κρατική εντολή την 9.11.2020 τίθεται σε αναστολή από 9.11.2020 και θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής)

4. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Οκτώβριο.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε ξενοδοχείο 12μηνης λειτουργίας που έχει τεθεί σε αναστολή από 1.10.2020 θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ήμερες του Νοέμβριου που είναι σε αναστολή.

2.Άδεια ειδικού σκοπού

Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι εργαζόμενοι γονείς στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα μαθητών νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση.

Η φόρμουλα της άδειας ειδικού σκοπού προβλέπει άδεια τριών ημερών και μια ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες.

Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Αν έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορωνοιό ή είναι άτομο με αναπηρία. Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των γονέων ή γέννησης τέκνου εκτός γάμου το δικαίωμα της άδειας ασκείται αποκλειστικά από τον γονέα που έχει την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα του παιδιού. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

3.Αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Παράταση 4 μηνών δίνεται σε 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για την αποπληρωμή των χρεωστικών ειδοποιητηρίων που προέκυψαν μετά την πρόσφατη εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Τα επιπλέον ποσά εισφορών θα καταβληθούν σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης από την 31η Μαρτίου και όχι από την 30η Νοεμβρίου, όπως προβλέπονταν αρχικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου