ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σ.Α. Ν. Αργολίδας στον εορτασμό ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ προστάτου ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Αργολίδας

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας κ. ΜΑΝΤΑΣ Μιχαήλ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αργολίδας προκειμένου τιμήσει την μνήμη του Προστάτου τους Αγίου Νικήτα του Μεγαλομάρτυρα. 

Λεπτομέρειες από την πηγή της Ανάρτησης  "  ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ .


 

Τον προστάτη τους Άγιο Νικήτα τίμησαν οι Έφεδροι Αξιωματικοί της Αργολίδας

Τον προστάτη τους Άγιο Νικήτα τίμησαν οι Έφεδροι Αξιωματικοί της Αργολίδας

Τη μνήμη του προστάτη τους Αγίου Νικήτα του Μεγαλομάρτυρος τίμησαν τα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού Αργολίδας την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021. 


Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο τελέσθηκε εορταστικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας, ιερουργούντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Παναγιώτη Κιντή. Κατά τον εσπερινό έψαλλε ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου ,Δημήτριος Καρκαλάτος


Την θρησκευτική τελετή παρακολούθησαν ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Σ. Χουντάλας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, τα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αργολίδας, κα.


Ποιος ήταν ο Άγιος Νικήτας

Ο Άγιος Νικήτας κατάγοταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνεται με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ' άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του.), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.


Από παιδί ο Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο οποίος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε ἐν οἲς ἔμαθες... ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδᾳς, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β'πρόςΤιμόθεον, γ' 14-15). 


Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ' εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Άγιες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε. Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ' αυτά που έμαθε από παιδί. 


Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο όποιος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου βρήκε το θάνατο. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.


Ο Άγιος Νικήτας εορτάζει στις 15 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου