ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μέγα-αποικία μυρμηγκιών «κατακτά» τον πλανήτη - Βίντεο

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/11/mega-apoikia-myrmhgkiwn-katakta-ton-planhth-video.html#ixzz2lKKEujr2


 
Μία και μοναδική μέγα-αποικία μυρμηγκιών έχει «κατακτήσει» το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες.

Τα μυρμήγκια της Αργεντινής, εν προκειμένω, ζουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία ανήκοντας στην ίδια αλληλοσυνδεόμενη αποικία. Ένα στοιχείο που βοήθησε στην εξάπλωση της μέγα-αποικίας τους είναι ότι αρνούνται να επιτεθούν στα μέλη αποικιών που προέρχονται από άλλες χώρες.

Η συγκεκριμένη αποικία, αποτελεί ενδεχομένως την μεγαλύτερη αποικία εντόμων που έχει σχηματισθεί ποτέ (σ.σ. pentapostagma.gr – υπερβαίνοντας σε αριθμούς όλα τα είδη εντόμων) και είναι πιθανόν ότι θα «παλέψει» ακόμη και με τους ανθρώπους στον αγώνα για την «πλήρη κατάκτηση του κόσμου».

Η ανθρώπινη δράση και οι ανθρώπινες μετακινήσεις, έχουν βοηθήσει στην ενδυνάμωση της μέγα-αποικίας των μυρμηγκιών της Αργεντινής.

Τα μυρμήγκια της Αργεντινής (σ.σ. pentapostagma.gr – επιστημονική ονομασία Linepithema humile) ζούσαν πρωταρχικά μονάχα στη Νότια Αμερική.  Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι οδήγησαν – δίχως την θέλησή τους – στην εξάπλωση της μέγα-αποικίας τους σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής.

Τα μυρμήγκια της Αργεντινής είναι «περιβόητα» για τον σχηματισμό μεγάλων αποικιών και την διατάραξη των τοπικών οικοσυστημάτων μέσω «επιθέσεων» σε ιθαγενή ζώα και σοδειές.

Στην Ευρώπη, μια τεράστια αποικία έχει δημιουργηθεί που φαίνεται να καταλαμβάνει 6.000 χιλιόμετρα κατά μήκος των μεσογειακών ακτών, ενώ στις ΗΠΑ η «μεγάλη αποικία της California» καταλαμβάνει 900 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών της California. Η τρίτη γιγάντια αποικία έχει σχηματισθεί στις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας.

Παρότι συνήθως τα μυρμήγκια υπερασπίζονται έως θανάτου τα εδάφη τους, όσα ζουν σε κάθε μεγα-αποικία είναι ανεκτικά απέναντι στα έτερα μέλη, ακόμη και εάν ζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Κάθε μέγα-αποικία, πάντως, θεωρήθηκε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ξεχωριστή.

Όμως, πλέον, φαίνεται ότι τα δισεκατομμύρια μυρμήγκια της Αργεντινής ανά την υφήλιο ανήκουν στην πραγματικότητα σε μία και μοναδική μέγα-αποικία…

Δείτε το σχετικό βίντεο:

( Mετάβαση στην πηγή της ανάρτησης για το VIDEO  )
pentapostagma.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου