ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τα δικαιώματα των νέων στην Ευρώπη. ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
21/11/2013
Τη δεύτερη κατά σειρά ημερίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Youth in Action» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου με θέμα: «Έτος Ευρωπαίου Πολίτη 2013 – Τα δικαιώματα των νέων ως Ευρωπαίοι πολίτες» πραγματοποίησαν την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΚΕΠΠ) σε συνεργασία με το Δήμο Ασπροπύργου και το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, με αφορμή το Έτος Ευρωπαίου Πολίτη 2013.
Το χαιρετισμό της ημερίδας έκανε ο κ. Μελετίου, Δήμαρχος του Δήμου Ασπροπύργου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ιδιότητας του Ευρωπαίου Πολίτη και παρακίνησε τους νέους πολίτες στο ακροατήριο να αναπτύξουν την ιδιότητα τους αυτή, βρίσκοντας πάντα ισορροπία με την εθνική τους ταυτότητα.

Οι κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν μαθητές λυκείου της περιοχής και φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ήταν ο κ. Κότιος, καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Καϊλής, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδος και ο κ. Κουτουλάκης, ερευνητής και υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Όλοι οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους κινήθηκαν στην αναγκαιότητα, ειδικά τη σημερινή περίοδο που βιώνουμε τα αποτελέσματα της κρίσης, της συμμετοχής των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες 
ενόψει και των Ευρωεκλογών, αλλά και στην άσκηση των δικαιωμάτων τους ως Ευρωπαίοι Πολίτες.

Αμέσως μετά τις παρεμβάσεις των ομιλητών ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με τις στάσεις και αντιλήψεις των νέων για τα δικαιώματα τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, από τον κ. Κουτουλάκη, ερευνητή και υποψήφιο διδάκτωρ του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Οι 
παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να σχολιάσουν και να τοποθετηθούν και οι ίδιοι επάνω στα αποτελέσματα της έρευνας.

Τέλος, ακολούθησε η προσομοίωση European Institutions Debate από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, η οποία προσπάθησε να παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο την λειτουργία και τις διαπραγματευτικές δυσκολίες για τα ευρωπαϊκά όργανα να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε πολιτικές για τους νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου