ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ενεργοποίηση εφτά ηφαίστειων σε έξι χώρες μέσα σε λίγες ώρες

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/11/energopoihsh-efta-hfaisteiwn-se-exi-xwres-mesa-se-liges-wres.html#ixzz2lOVMiY00


  
Ένα νέο νησί εμφανίστηκε σήμερα (21/11) σον Ειρηνικό. Μια έκρηξη από ένα ηφαίστειο βαθιά στο βυθό για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια ανοικτά από τη ιαπωνική νήσο Nishino-Shima ήταν η αιτία.

Σχεδόν 13.000 χλμ. πιο μακριά στο Μεξικό στο ηφαίστειο του Colima τίναξε κυριολεκτικά τη κορυφή του ύστερα από μια μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας. Καπνοί και ηφαιστειακή τέφρα έφτασαν σε ύψος σχεδόν 3 χλμ. και ο βρυχηθμός του ηφαιστείου ακούγεται χιλιόμετρα πιο μακριά.

Στην Γουατεμάλα  το ηφαίστειο Fire Mountain άρχισε να εκτοξεύσει λάβα ενώ καπνοί και τέφρα σχημάτισαν ένα σύννεφο σκεπάζοντας πολλές πόλεις πλησίον του ηφαιστείου. Οι απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν μέχρι και 10 χλμ. μακριά και τα τζάμια στα σπίτια έτριζαν.

Στο αρχιπέλαγος Βανουάτου στο νότιο Ειρηνικό το ηφαίστειο Yasur έχει αρχίσει να προκαλεί την προσοχή των ηφαιστειολόγων καθώς έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται.

Στην Ιταλία η Αίτνα έχει προκαλέσει  μέχρι στιγμής σημαντική ανησυχία. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και καθώς ημέρα αυτή γίνεται όλο και πιο έντονη.
Το νέφος από την ηφαιστειακή μάζα έγινε μάλιστα η αιτία για να μεταβληθούν τα αεροπορικά δρομολόγια εξαιτίας του κινδύνου να τεθούν οι κινητήρες των αεροσκαφών εκτός λειτουργίας (flame out) από την αιωρούμενη ηφαιστειακή τέφρα.

Στην Ινδονησία ένα νέφος που φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 6 χλμ. έχει κάνει τη ζωή δύσκολη στους κατοίκους. Το ηφαίστειο του Sinabung άρχισε ξανά να δραστηριοποιείται από το 2010 (όπου ήταν η τελευταία του έκρηξη ύστερα όμως από αιώνες ηρεμίας). Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ροή λάβας αλλά το νέφος μεγαλώνει συνέχεια.

Πάλι στην Ινδονησία αλλά στην πλευρά της νήσου Ιάβα το ηφαίστειο Merapi άρχισε να δραστηριοποιείται από εχθές. Στην προηγούμενη έκρηξή του το 2010 είχαν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Ποιος ο λόγος που εφτά ηφαίστεια σε έξι διαφορετικές χώρες άρχισαν ξαφνικά να δραστηριοποιούνται δεν είναι γνωστός. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν μια συσχέτιση αλλά μέχρι τώρα δεν έχει σταθεί δυνατό.

Πολλοί μιλούν για μια γεωλογική αλλαγή η οποία συντελείται από το 2004 την χρονιά του μεγάλου τσουνάμι στην Ταϊλάνδη, άλλοι θεωρούν πως η αιτία γα όλα αυτά δεν είναι στη Γη αλλά στο διάστημα.

Μέχρι όμως να βρεθεί αυτή ας ελπίσουμε πως θα σταματήσει σύντομα.

defencenet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου