ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΘΥΝΤΕΣ ΙΣΛΑΝΔΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ 2008

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "
13/12/2013
Σε ποινές φυλάκισης μεταξύ τριών και πέντε ετών καταδικάστηκαν τέσσερα πρώην κορυφαία στελέχη της ισλανδικής τράπεζας Kaupthing για απάτη εν μέσω της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα το 2008.
 
 
 
 
 
 

Ο πρώην γενικός διευθυντής, ο πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ένας από τους βασικούς μετόχους και ο γενικός διευθυντής του παραρτήματος Λουξεμβούργου κρίθηκαν ένοχοι για απόκρυψη του γεγονότος ότι επενδυτής από το Κατάρ αγόρασε μερίδιο στο ίδρυμα, και συγκεκριμένα το 5,1% του ποσοστού των μετοχών, με χρήματα που δανείστηκε παρανόμως από την ίδια την τράπεζα.
Η τράπεζα Kaupthing, η οποία ήταν εκείνη την εποχή η μεγαλύτερη της χώρας, κατέρρευσε το 2008 υπό το βάρος τεράστιων χρεών.
Πρόκειται για τις βαρύτερες ποινές που επιβάλονται για οικονομική απάτη στην ιστορία της Ισλανδίας.
Όλες οι κατηγορίες συνδέονταν με την αγορά του συγκεκριμένου ποσοστού της ισλανδικής τράπεζας από τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Χαλίφα Μπιν Χαμάντ αλ-Θανί του Κατάρ.
Οι εισαγγελείς σημείωσαν ότι η συμφωνία επηρέασε την τιμή της μετοχής της τράπεζας, ενώ πρόσθεσαν ότι τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν παράνομα.
Οι τέσσερις πρώην τραπεζίτες καταδικάστηκαν επίσης να καταβάλλουν τα δικαστικά έξοδα, τα οποία αντιστοιχούν σε εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι καταδικασθέντες δεν ήταν παρόντες κατά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης και αναμένεται να ασκήσουν έφεση, σύμφωνα με το BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου