ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ στο 11μηνο. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΟΓΑΡΙΣΜΩΝ

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
13/12/2013
Περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA-95), σύμφωνα με το οποίο όλες οι χώρες της Ευρώπης αποστέλλουν στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
 
 
 

Εξαιρουμένων των εσόδων από τα SMPs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ ή στο 0,7% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι το ενδεκάμηνο του 2012 είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, «καθίσταται εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, 3,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, και περίπου 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε, στα 3,2 δισ. ευρώ από 12,9 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Μειώθηκε, έτσι, στο 1,8% του ΑΕΠ από 6,6% του ΑΕΠ ένα χρόνο νωρίτερα.
Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται περίπου στα περυσινά επίπεδα, και κοντά στους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί.
Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 47,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Εξαιρώντας τα έσοδα από τα SMPs, αυτά διαμορφώνονται οριακά χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 42,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 45,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 39,5 δισ. ευρώ, στο επίπεδο των επικαιροποιημένων στόχων.
Συμπερασματικά, τα έσοδα διαμορφώνονται στο επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία. Η επίτευξη αυτή, εντός του 6ου συνεχόμενου έτους ύφεσης, συνιστά θετική προοπτική και επιτρέπει συγκρατημένη, αλλά ρεαλιστική, αισιοδοξία και για το επόμενο έτος.
Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του έτους. Το μήνα Νοέμβριο, αυτές διαμορφώθηκαν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, στα 376 εκατ. ευρώ, έναντι 185 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί επιπλέον 639 εκατ. ευρώ, που αφορούν επιστροφές παρελθόντων οικονομικών ετών.
Οι επιστροφές αυτές, οι οποίες είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, καλύπτονται από την ειδική πίστωση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, καθίσταται πλέον εφικτή η επίτευξη του στόχου του Προϋπολογισμού για εφέτος. Έτσι, οι συνολικές επιστροφές εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9% έναντι του 2012, ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν περίπου στα 4 δισ. ευρώ, 320 εκατ. ευρώ υψηλότερες από πέρυσι αλλά και 250 εκατ. ευρώ χαμηλότερες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, όσο περνάνε οι μήνες, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που κλείνει. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα. Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου