ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

«Βιονικό» άκρο επιτρέπει σε ασθενείς να ανακτούν την αίσθηση της αφής


βιονικό-άκρο-επιτρέπει-σε-ασθενείς-να-ανακτούν-την-αίσθηση-της-αφήςΕπιστήμονες κατασκεύασαν ένα «βιονικό» άκρο που επιτρέπει σε ακρωτηριασμένους ασθενείς να ανακτούν απολύτως την αίσθηση της αφής.
Ένας Δανός ασθενής ήταν ο πρώτος που «δοκίμασε» το πρωτοποριακό βιονικό άκρο, το οποίο συνδέθηκε με τα νεύρα στο άνω του άκρο έπειτα από επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση που έλαβε χώρα στην Ιταλία.

Ο Dennis Aabo, ο οποίος έχασε το αριστερό του χέρι πριν από περίπου μία δεκαετία σε ατύχημα με πυροτεχνήματα, δήλωσε ότι το πρωτοποριακό βιονικό άκρο είναι «εκπληκτικό».
Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ειδικό εργαστήριο (εργαστηριακές συνθήκες) ο Δανός ασθενής απέκτησε ξανά την ικανότητα να διαχωρίζει το σχήμα και την υφή των αντικειμένων που κράδαινε στο νέο του χέρι, ακόμη και στα πειράματα όπου τα μάτια του παρέμεναν δεμένα.
Οι λεπτομέρειες της επιστημονικής ανακάλυψης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.
Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο συγκέντρωσε για την υλοποίηση του ειδικούς ρομποτικής τεχνολογίας από τις χώρες της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας.
“Είναι η πρώτη φορά που ένας ακρωτηριασμένος ασθενής κατάφερε να ανακτήσει την αίσθηση της αφής σε πραγματικό χρόνο (σ.σ. pentapostagma.gr – real-time touch sensation) μέσω μίας προσθετικής συσκευής” δήλωσε ο Καθηγητής Silvestro Micera από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης και την Ανωτάτη Σχολή Sant’ Anna της Pisa (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne /Scuola Superiore Sant’Anna, Pisa).
Η επιστημονική καινοτομία του νέου βιονικού άκρου έγκειται στις ηλεκτρονικές προσθήκες και το εξειδικευμένο λογισμικό που δίδει την δυνατότητα αισθητηριακής ανατροφοδότησης στον εγκέφαλο του ασθενούς.
Ο Micera και η επιστημονική του ομάδα προσέθεσαν αισθητήρες στο τεχνητό άκρο που έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν και να μετρούν πληροφορίες σχετικά με την αφή. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους υπολογιστή, οι επιστήμονες μετασχημάτισαν τα ηλεκτρονικά σήματα που εξέπεμπαν οι αισθητήρες σε «χτύπο» τον οποίο μπορούσαν να «εντοπίσουν» τα αισθητηριακά νεύρα.
Κατά τη διάρκεια χειρουργική επέμβασης που έλαβε χώρα στην Ιταλία, στη Ρώμη, τέσσερα ηλεκτρόδια εμφυτεύθηκαν στα νεύρα του άνω άκρου του ασθενούς. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέθηκαν στους τεχνητούς αισθητήρες των δακτύλων του προσθετικού χεριού, επιτρέποντας την ανατροφοδότηση της αίσθησης της αφής και της πίεσης προς τον εγκέφαλο του ασθενούς.
ΠΗΓΗ : pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου