ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

«Πολεμικό» κλίμα για το «λουκέτο» στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΕΣ

18/02/2014

Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνηση και αντιπολίτευσης για τον ΕΟΠΥΥ, ενώ την ίδια ώρα γιατροί και εργαζόμενοι του οργανισμού πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους πολυϊατρεία.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να μην υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας στα πολυϊατρεία.
Σε δηλώσεις του στον Σκάι ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στις 30 μέρες που θα παραμείνουν κλειστά τα πολυϊατρεία, λόγω της μετατροπής τους σε κέντρα υγείας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται με τον τρόπο που εξυπηρετούνταν τους τρεις μήνες της απεργίας.
Επίσης, τόνισε ότι όσοι γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους και παρουσιαστούν σε έναν μήνα, θα προσκληθούν όλοι στον νέο φορέα, ενώ στα κενά που θα προκύψουν, θα προσληφθούν γιατροί επί συμβάσει.
Παράλληλα, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή, η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για τον «πολυδάπανο και αναποτελεσματικό» ΕΟΠΥΥ είναι πρώτα κλείσιμο και μετά εκσυγχρονισμός, ενώ εγγυήσεις δόθηκαν από τον έτερο υφυπουργό Αντώνη Μπέζα για επανατοποθέτηση του προσωπικού.
Η κ. Μακρή καθησύχασε τους ασφαλισμένους τονίζοντας ότι η σφράγιση των πολυϊατρείων «δεν σημαίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που υφίσταντο τους τελευταίους μήνες με την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ».
Από την άλλη πλευρά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξάνθος έκανε λόγο για ξαφνικό θάνατο που, ουσιαστικά γίνεται για να καλυφθούν τα νούμερα από τις διαθεσιμότητες.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «οι λαϊκές οικογένειες και οι ασθενείς δεν πρέπει να πιστέψουν τα ψέματα της κυβέρνησης», και σημείωσε ότι «το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί αναγκαίο προσωρινό μέτρο, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αυτό που θα προκύψει μετά το άνοιγμα των πολυϊατρείων και τη λειτουργία του νέου φορέα ΠΦΥ θα είναι: Λιγότερες υγειονομικές μονάδες με λιγότερους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς και με λιγότερα εργαστήρια. Ακόμα λιγότερες δωρεάν παροχές με το περιορισμένο «βασικό πακέτο» του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς για την αγορά υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια ώρα ως απορρύθμιση χαρακτηρίζει το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ η ΔΗΜΑΡ. Σε ανακοίνωσή της τόνισε πως η μεταρρύθμιση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα. Ωστόσο αναφέρει ότι το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΠΥ δεν είναι μεταρρύθμιση.
«Είναι απορρύθμιση, που υπονομεύει εκ των πραγμάτων τις όποιες προοπτικές για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου».
Η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει λέγοντας ότι ο νόμος του υπουργείου Υγείας λειτουργεί διαλυτικά για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και διογκώνει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στο χώρο της υγείας.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου