ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ECOFIN: ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

19/02/2014
Πρόοδος σημειώθηκε στις προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ecofin.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου βρέθηκαν ο Μηχανισμός Εκκαθάρισης και Στήριξης των Τραπεζών (SRM) της ΕΕ και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Τα κράτη-μέλη παρείχαν την απαιτούμενη ευελιξία στην ελληνική Προεδρία για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας.
Το βασικό θέμα στο οποίο δεν συμφωνεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορά στην απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ αμφισβητεί και τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, ζητώντας να λαμβάνεται η απόφαση από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη.
Ο προεδρεύων υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η ελληνική Προεδρία καλωσορίζει τη βούληση του Συμβουλίου σχετικά με την παροχή ευελιξίας, προκειμένου να διερευνηθούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανές εναλλακτικές λύσεις που θα εξεταστούν σε βάθος στο επόμενο Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι για την ελληνική Προεδρία είναι επείγον να βρεθεί ο απαραίτητος κοινός τόπος βάσει του οποίου θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι η τελική συμφωνία είναι προς το κοινό συμφέρον να συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αναφερόμενος ειδικότερα στα θέματα για τα οποία διερευνάται η δυνατότητα να υπάρξει συμβιβασμός, ο προεδρεύων του Συμβουλίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις λεπτομέρειες που θα ισχύσουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων κατά τη μεταβατική περίοδο της λειτουργίας του ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης, τον ρόλο που θα έχουν το Συμβούλιο και η ΕΚΤ, αλλά και οι διαδικασίες εκκαθάρισης εκ των έσω (Bail in).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναφέρθηκε σε εποικοδομητικές συζητήσεις που επιτρέπουν «να φτάσουμε πιο κοντά σε συμφωνία» και τόνισε ότι οι πάντες υποστήριξαν πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Μαρτίου.
Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως οι συζητήσεις είχαν εποικοδομητικό πνεύμα και αναγνώρισε τις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός του επόμενου διμήνου, μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής.

ΠΗΓΗ: ''  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου