ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΙ ΤΟ FACEBOOK EΠΛΑΣE TA 52 NEA ΓΕΝΗ Ή ΦΥΛΑ

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma.gr        "

O χρήστης εκτός από άνδρας ή γυναίκα ταυτοποιείται πλέον με άλλα 50 νέα γένη στο αμερικάνικο fb
1325791149_B972044988Z.1_20140218115752_000_GNV1VH7QM.1-0
Bρυξέλλες Πορφύρης Δ /Σταφυλά Π για pentapostagma .gr

Από τις  13/02/14 οι ιντερναύτες στην  αμερικανική εκδοχή του fb μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 52 σεξουαλικούς προσανατολισμούς δίκην φύλου. Μια νίκη για την κοινότητα των LGBT θριαμβολογεί το  dialogai.org που υποστηρίζει την κοινότητα.

Το fb δίνει πια τη δυνατότητα επιλογής έτερου σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού πέραν των γνωστών άνδρας ,γυναίκα.Στο αμερικάνικο fb ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ του άντρας, γυναίκα ή μιας πιο  προσωποποιημένης εκδοχής.
Δίνεται μια τρίτη επιλογή “προκειμένου οι χρήστες να αισθάνονται επαρκείς με την αληθινή και αυθεντική προσωπικότητά τους ”  αναφέρει ένα δελτίο τύπου πάνω στο κοινωνικό δίκτυο την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου.
Παραμονή του Αγ. Βαλεντίνου με σημειωλογική επιλογή ημερομηνίας το fb είχε την αναφορά« Facebook diversity »( διαφορετικότητα) που συνόδευε εισαγωγικό σημείωμα για τα εγκαίνια της καινοτομίας.
“Συνεργαστήκαμε με το δίκτυο υποστήριξής μας μ΄ένα γκρουπ οργάνωσης που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT (lesbienne, gay, bi και trans) και σας προσφέρουμε μια εκτενή λίστα σεξουαλικών ταυτοτήτων χρησιμοποιούμενων από έναν μεγάλο αριθμό ατόμων για να καθοριστούν ” συνεχίζει το Facebook. Οι χρήστες του site έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν ανέμεσα σε 52 διαφορετικά γένη « φύλα» πέραν των παραδοσιακών άντρας,γυναίκα.Αυτό το πινακίδιο πολλαπλών επιλογών συμπεριλαμβάνει όρους όπως
transsexuel, androgyne ή bisexuel οι οποίοι είναι ευρύτατα διαδεδομένοι στην καθομιλουμένη.Τόσες κατηγορίες όσες εμπεριέχουν τα συνθετικά  « Trans Man » ή « Trans Female ». Αλλά αυτή η διευρυμένη παλέτα επιλογών περικλείει επίσης λέξεις που τουλάχιστον στη Γαλλία δεν είναι ως τώρα ευρέως διαδεδομένες στο πλατύ κοινό.Ο όρος “non-binary” (non-binaire μη δυαδικό) αφορά την άρνηση να μπεις στο κλασσικό καλούπι του άντρας ή γυναίκα.Η έννοια επίσης που χρησιμοποιείται Two-spirit (Bispirituel ή Berdache) προέρχεται από τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής για να ορίσουν το άτομο που ανήκει στο “τρίτο φύλο ”. Δεν πρόκειται για  έκφραση σεξουαλικής προτίμησης αλλά για το γεγονός ότι ένα άτομο εκτιμά ότι“ δεν είναι ούτε τυπικά άντρας όυτε τυπικά γυναίκα ” εξηγεί η  Diane Labelle στο περιοδικό του Κεμπέκ UrbaniaΑυτοί που δεν αναγνωρίζουν εαυτούς στις ήδη διαμορφωθείσες νέες κατηγορίες μπορούν να επιλέξουν να μην είναι πια ταυτοποιημένοι από το Facebook με την αντωνυμία“he” ή “she ” αλλά από μια πιο ουδέτερη όπως (they).
το φόντο του fb την ημέρα που επισημοποίησε τα 52 φύλα
το φόντο του fb την ημέρα που επισημοποίησε τα 52 φύλα
Αυτή η αλλαγή στο Facebook χαιρετίστηκε μ΄ενθουσιασμό από τις αμερικανικές οργανώσεις  που πρόσκεινται στο LGBT. “Το προφίλ Facebook έγινε μια αληθινή ταυτότητα για τους ιντερναύτες κι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει σε πολυάριθμα πρόσωπα να οριστούν οn line λέει o Chad Griffi πρόεδρος για την καμπάνια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.Η GLAAD, μια από τις ενώσεις LGBT  από αυτές που ασκούν μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ εκθειάζει αυτήν την λεγόμενη πρωτοπορία που επιτρέπει “στα διαφυλικά άτομα να να διηγηθούν την αληθινή τους ιστορία με καθαρές κουβέντες ”.
Οι χριστιανικές αμερικανικές ενώσεις από την πλευρά τους ασκούν κριτική για αυτήν την καινοτομία. “Το Facebook μπορεί να κάνει αυτό που θέλει αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα που διαχωρίζει την ανθρωπότητα στα 2 σε άντρες και γυναίκες ” επιβεβαιώνει στο “The Guardian”ο Jeff Johnston, μέλος του “Focus and Family”, μιας χριστιανικής ένωσης στο Denver.
Oι γίγαντες του Net όπως Facebook, Google ή Apple συχνά ήταν πρωτοπόροι στην αναγνώριση των δικαιωμάτων για τους υπαλλήλους τους LGBT.Εδώ και πολλά χρόνια η πλειοψηφία αυτών των  γκρουπ προσφέρουν μια ασφάλεια που που καλύπτει επίσης τις ανάγκες τόσο των ετεροσεξουαλικών όσο και των διαφυλικών όπως το υπενθυμίζει η Dana McCallum, μια μηχανικός για το Twitter.
Η Google είχε πετύχει μιντιακό εφφέ κατά την έναρξη της χειμερινής ολυμπιάδας στο Sotchi.Ο γίγαντας του  Internet είχε εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να ντύσει με τα χρώματα του ουράνιου τόξου σήμα κατατεθέν των φιλογκέυ οργανώσεων το logo της μηχανής αναζήτησης ως διαμαρτυρία για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων που χρεώνεται στη Ρωσία.
Oρισμένες  από τις 52 επιλογές αυτοκαθορισμού φύλου στο αμερικάνικο fb (slate.fr).
Agender: άφυλος ή Neutrois. Androgyne, Androgynous:άντρας και γυναίκα ούτε άντρας ούτε γυναίκα.
Bigender: διεκδικεί δύο φύλα ή περισσότερα (trigender).
Cis/Cisgender: άτομα με αλλοτριωμένο φύλο.
Cis Male/ Cis Man/Cisgender Male/ Cisgender Man: άνδρας μονοταυτοτικός αρσενικού γένους.
Cis Female/Cis Woman/Cisgender Female/Cisgender Woman: μονοταυτοτική γυναίκα.
Female to Male: άτομο που έχει τη τάση από γυναίκα να κλίνει προς την ανδρική ταυτότητα.Εκφράζει την τάση και όχι απαραίτητα την εμπαίδωση νέου φύλου.
Male to Female:η αντίστοιχη τάση του άντρα.
Genderfluid: μια ρευστή ή πλουραστική ταυτότητα φύλου που υπερβαίνει τα σύνορα μετάξύ άντρα και γυναίκας.
Gender Nonconforming: άτομα που αρνούνται να είναι συμβατά με το γεννετήσιο φύλο τους αλλά και με το κοινωνικά επιβαλόμενο στερεότυπο.
Gender Questioning: φάση αναρώτησης και αναποφασιστικότητας σε σχέση με το φύλο.
Gender Variant: ποικίλες εκφράσεις του γένους πιθανόν συνόνυμο του «Gender Non Conforming»αλλά όχι απαραίτητα.
Neither:άτομο που δεν ταυτίζεται ούτε μ΄άντρα ούτε με γυναίκα.
Other:από τρίτο φύλο και έπειτα.Trans: όρος που συγκαταλέγει τα trans άτομα (transexuel.les και transgenres)κ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου