ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ρωσία: Επιστήμονες αναπτύσσουν υποβρύχια με τεχνολογία stealth

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma.gr   " 

νέο-υποβρύχιο-stealth-ρωσίαΕπιστήμονες στην Αγία Πετρούπολη αναπτύσσουν υποβρύχια με τεχνολογία – stealth, μέσω μίας ειδικής αντι-σόναρ επικάλυψης που θα τα καθιστά ουσιαστικά αόρατα σε συνθήκες μάχης.
Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ουσιαστικά την εφαρμογή της τεχνολογίας stealth στον στόλο υποβρυχίων της Ρωσίας. Αν και η σύγχρονη ανάπτυξη της τεχνολογίας stealth για υποβρύχια αποτελεί καινοτομία των ρώσων επιστημόνων, στην πραγματικότητα η ιδέα αναπτύχθηκε από το Τρίτο Ράιχ.

Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας θα παραλάβει ειδικό εξοπλισμό που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της τεχνολογίας stealth, ως αποτέλεσμα των ενεργειών που πραγματοποιούνται από το Ερευνητικό Ναυπηγικό Ινστιτούτο Krylov. Τα νέα υλικά θα περιλαμβάνουν επικάλυψη με ενεργούς αισθητήρες, που θα απενεργοποιούν τις συχνότητες αναζήτησης των Sonar των πιθανών αντιπάλων σε συνθήκες μάχης.
Τα υποβρύχια νέας τεχνολογίας θα διατηρήσουν τους δείκτες θορύβου των στρατηγικών πυρηνικών υποβρυχίων τέταρτης γενιάς “Yasen” and “Borei” που ναυπηγήθηκαν στο μεγαλύτερο στρατιωτικό Ναυπηγείο της Ευρώπης, το Sevmash στην Severodvinsk.
Όμως, η νέα μέθοδος κατασκευής επιτρέπει ουσιαστικά την μείωση της ορατότητας από αναζητήσεις sonar (sonar visibility) κατά τουλάχιστον τρείς φορές σε σχέση με τα πυρηνικά υποβρύχια τέταρτης γενιάς. Η τεχνογνωσία είναι, πράγματι, παγκόσμιας κλάσης.
Η επικάλυψη δεν θα απορροφά απλώς τα σήματα των sonar (όπως πραγματοποιείται από τα υφιστάμενα υλικά επικάλυψης στα ύφαλα των υποβρυχίων), αλλά θα αδρανοποιεί την εισερχόμενη ακτινοβολία.
Η ενεργή επικάλυψη με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα θα καθορίζει την συχνότητα κατά την οποία θα λειτουργεί το ραντάρ του αντιπάλου και θα εκπέμπει το δικό του σήμα – στην ίδια συχνότητα αλλά σε αντίστροφη φάση. Η τεχνολογική αυτή ανάπτυξη θα εφαρμοσθεί για όλα τα ρωσικά υποβρύχια, και θα αξιοποιήσει εξελιγμένα υπολογιστικά συστήματα για την αναβάθμιση του στόλου των υποβρυχίων της Ρωσίας.
Η τεχνολογία της αντι-σόναρ επικάλυψης, που βασίζεται σε ειδικά υλικά χρησιμοποιώντας σύνθετα στοιχεία, αναμένεται να αναπτυχθεί εντός τριών ετών. Τα Ρωσικά μέσα αναφέρουν σε αρκετά δημοσιεύματα ότι τα πρώτα δείγματα θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του 2016.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου