ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Συμφωνία με την τρόικα: Οι πονοκέφαλοι της επόμενης μέρας

Η ανακοίνωση της τριμερούςΠΗΓΗ :  "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 
20/03/2014
Για την «επόμενη μέρα» της συμφωνίας με την τρόικα συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο πρόεδρος της κυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς ωστόσο να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εξειδίκευση της συμφωνίας θα περάσει από τη Βουλή – με νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα άρθρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να έρθουν στη Βουλή τρία  νομοσχέδια, ένα για το «μίνι» φορολογικό, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και λοιπά θέματα.
Αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι το ζήτημα των τραπεζών θα έλθει χωριστά, ενώ συζητήθηκαν και τα κοινωνικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η διανομή των 525 εκ. από το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει αποφασιστεί να μοιραστεί σε ένα εκατομμύριο Έλληνες.


Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την άποψη ότι το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να εμπεριέχει ένα άρθρο για κάθε μέτρο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να τοποθετηθούν, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι «δεν θα εκβιάσουμε τους βουλευτές με νομοτεχνικά τεχνάσματα. Αρνούμαι να μπω σε αυτή την ευτελή συζήτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του να πάει σε ένα άρθρο για όλες τις προωθούμενες αλλαγές που σχετίζονται με τη λίστα του ΟΟΣΑ, λόγω των αντιδράσεων κυρίως του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου στην αλλαγή της σήμανσης του φρέσκου γάλακτος και του Νικήτα Κακλαμάνη στις αλλαγές στην τιμή των βιβλίων.

Συνεργάτης του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται και ότι το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι τα κρίσιμα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν κυρωθεί στη Βουλή μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

Τέλος, στη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής η οποία ανέλαβε να προσδιορίσει τους δικαιούχους του μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα. Στην επιτροπή θα μετέχουν από πλευράς Ν.Δ. ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και του Γιάννη Στουρνάρα Πάνος Τσακλόγλου και από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκερόγλου, ο Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Σε πρώτη φάση πάντως, έγινε γνωστό ότι το επίδομα αλληλεγγύης στους ενστόλους θα καταβληθεί εφάπαξ στις 9 Μαΐου.
    
Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών οι ένστολοι που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης ανέρχονται σε 64.065 άτομα.
Από αυτούς οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ως εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους του επιδόματος καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα.
Το επίδομα θα δοθεί, εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάση το μηνιαίο εισόδημα που είχαν οι δικαιούχοι τον Ιανουάριο του 2014.
Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, υπενθυμίζεται ότι αυτές μειώνονται κατά 3,9% φέτος, ενώ έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1% πέρσι.

Η ανακοίνωση της τριμερούς

Σε «βαθμιαία ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται η κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία σημειώνεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνονται:
- Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης.
- Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
- Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα επιτρέψουν στη χώρα να εκπληρώσει τους στόχους που της έχουν τεθεί, περιλαμβανομένης της καταγραφής ενός πρωτογενούς πλεονάσματος ίσου με το 3% του ΑΕΠ της το 2015.
- Το Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση της επανεξέτασης κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Η πλήρης ανακοίνωση της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχει ως εξής:

«Κλιμάκια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τις ελληνικές αρχές, για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της επανεξέτασης.

Η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν πως η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και, σε γενικές γραμμές, αναμένεται βαθμιαία ανάκαμψη της ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις. Οι τιμές προσαρμόζονται και ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις ακολουθούν πορεία επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο. Αν και από αυτές τις καλύτερες από τo αναμενόμενο επιδόσεις μικρό μόνο μέρος θα μεταφερθεί στο 2014, πιστεύουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα. Οι αρχές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι αρχές επιτυγχάνουν πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλουν στη δημιουργία πιο ισότιμου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος που να ευνοεί τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, οι οποίες εντοπίστηκαν στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου, να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενοικίασης και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Και τέλος, να μειώσουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους περιττούς φόρους. Παρά τις καθυστερήσεις, σημειώνεται επίσης πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που θα μειώσουν τις επιβαρύνσεις λόγω γραφειοκρατίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στον ελληνικό λαό. Οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας καθυστερούν, αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014.

Η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω με μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας, όπως ο εξορθολογισμός των τιμολογιακών πολιτικών για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, ο διαχωρισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και η δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου. Τέλος, οι αρχές συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στην ιδιωτικοποίηση άλλων εταιρικών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που θα εξασφαλίσουν αναγκαία χρηματοδότηση για το κράτος, με ταυτόχρονη αποδέσμευση των επενδύσεων.

Παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Θα επεκταθούν κυρίως τα προγράμματα πρόσληψης νέων και άνεργων εργαζομένων στο πλαίσιο προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και δρομολογείται, σε πιλοτική βάση σε δύο δήμους, πρόγραμμα εγγύησης του ελάχιστου εισοδήματος, με στόχο την επέκτασή του σε εθνική κλίμακα κατά φάσεις από το 2015.

Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Επισημαίνουμε τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) και τις συναφείς εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχύσει τους ισολογισμούς τους. Η σχεδιαζόμενη εισφορά νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ιδιωτικής διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά την εποπτεία που ασκεί στο τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι αρχές δεσμεύονται επίσης να ενισχύσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Τα αποθέματα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθούν για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις.

Το Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση της επανεξέτασης κατά τις επόμενες εβδομάδες».

Ο ξένος Τύπος για τη συμφωνία

   
Στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου βρέθηκε χθες η Ελλάδα, στον απόηχο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την τρόικα αλλά και της προοπτικής εξόδου της χώρας στις αγορές κεφαλαίου.
Οι Financial Times επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα συμφώνησε με την τρόικα μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν το ξεκλείδωμα της δόσης των 10 δισ. ευρώ. Για νέα αρχή, μετά από μια ταραχώδη περίοδο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα απελευθερώσουν την αγορά, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσουν τις τιμές, ενώ ανακοίνωσε μέτρα αποκατάστασης αδικιών που έχουν υποστεί συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Στην επίσης βρετανική Guardian έγινε αναφορά στη συμφωνία με την τρόικα και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι 500 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στις φτωχότερες οικονομικά τάξεις.
Στη Wall Street Journal υπογραμμίστηκε ότι το ποσοστό του πλεονάσματος που έγινε επιτρεπτό από την τρόικα να διοχετευθεί σε προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα ανέρχεται στο 70%. Σημειώνονται επίσης τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας με την περικοπή των συνεισφορών στα συνταξιοδοτικά ταμεία και την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν με δημοσιεύματά τους οι New York Times, το CNBC, οι γαλλικές Le Figaro, Les Echos, το Γαλλικό (AFP) το Γερμανικό (DPA) και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων (Xinhua), όπως και η διαδικτυακή σελίδα του γερμανικού Spiegel.
Το αμερικανικό Bloomberg έκανε λόγο για διαδικασία επανόδου της Ελλάδα στις αγορές, η οποία σηματοδοτείται από την πώληση ομολόγων αξίας 500 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται μνεία στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδη, πως η Ελλάδα θα προβεί στην πρώτη έκδοση ομολόγων σύντομα, πριν τον Μάιο.
Η γερμανική Handelsblatt σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην επόμενη δανειακή δόση» σημειώνει ότι «μετά από διαπραγματεύσεις επί ένα εξάμηνο η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην επόμενη δανειακή βοήθεια των διεθνών πιστωτών της. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε τη συμφωνία με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας».
Το επίσης γερμανικό Focus-Online/ φέρει δημοσίευμα με τίτλο: «Το επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα μειώνεται αισθητά μετά την εκταμίευση της νέας δανειακής δόσης ύψους δισεκατομμυρίων. Στις αγορές η κατάσταση για τα ελληνικά ομόλογα χαλάρωσε και πάλι σημαντικά χθες, μετά την εκταμίευση νέας δανειακής βοήθειας για την πληττόμενη από κρίση χώρα της ευρωζώνης».
Από την πλευρά της, η FAZ σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελεύθερος ο δρόμος για νέα δάνεια στην Ελλάδα», αναφέρει: Η επιτευχθείσα συμφωνία με την τρόικα ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δανειακής βοήθειας, ενώ στη διαδικτυακή Faz.net το σχετικό δημοσίευμα φέρει τίτλο: «Η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 2,9 δις ευρώ».
Δηλώσεις Όλι Ρεν
   
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για «πολύ καλό νέο, που είναι το αποτέλεσμα εντατικών εργασιών για πολλές βδομάδες σε πολύ συχνά δύσκολες συζητήσεις».
Όπως ανέφερε, τώρα οι εμπειρογνώμονες θα προετοιμάσουν μια λεπτομερή έκθεση, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στο Eurogroup της Αθήνας, στις αρχές Απριλίου.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η αποστολή της τρόικας επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και αναμένεται να επανέλθει σταδιακά, εντός του 2014, σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις βρίσκονται στη σωστή τροχιά, προκειμένου να εκπληρωθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, και είναι επίσης σημαντικό ότι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν πλέον συμφωνηθεί, είπε ο Όλι Ρεν.
Σημείωσε, ακόμη, ότι αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική της ανάπτυξης και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους Έλληνες πολίτες.
Εξάλλου, όπως τόνισε, θα υπάρξει επιτάχυνση των προσπαθειών για να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους και θα υπάρξουν επίσης περισσότερα προγράμματα για την πρόσληψη νέων και ανέργων με τη χρήση κοινοτικών πόρων. Και αυτό αποτελεί τμήμα της χθεσινής συμφωνίας, δήλωσε.
Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ακόμη ότι παραμένει ουσιώδους σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα για να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνημένες πολιτικές, κυρίως τώρα που επενδυτές επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Πράγματι, σημείωσε, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο κύριος μοχλός για βιώσιμη ανάπτυξη και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Συνολικά αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα και εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης,το οποίο είναι αναμφίβολα θετικό νέο όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλους τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε ο επίτροπος.
Ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι η τελική επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου από τη Eurostat, υπογράμμισε ότι η αποστολή της τρόικας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, και ως τμήμα αυτής της απόφασης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση στο δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, και αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του κ. Σαμαρά.
Παράλληλα, επέμεινε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και με την περαιτέρω σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, ωστόσο -όπως είπε- είναι εφικτό να συνδυαστούν και τα δύο, καθώς η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο επίπεδο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης τον τελευταίο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου