ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΕΕ: 23 εκατ. για την προώθηση γεωργικών προϊόντων

ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

30/04/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση 20 προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και ελληνικών, για την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε εκτός ΕΕ  χώρες.

Συγκεκριμένα, τα 12 από αυτά απευθύνονται στην εσωτερική αγορά και τα 8 σε τρίτες χώρες
Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων αυτών , τα περις σότερα από τα οποία θα διαρκέσουν τρία χρόνια, ανέρχεται σε 46,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ΕΕ συνεισφέρει τα 23,3 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για τα  προγράμματα ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσφατη πολιτική συμφωνία για τους νέους κανόνες προώθησης  ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί σε 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Ωστόσο, το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2016 και εξής.
Η κοινοτική συγχρηματοδότηση
Η ΕΕ χρηματοδοτεί έως και το 50% του κόστους των ίδιων  μέτρων (μέχρι 60% για τα προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά ή για δράσεις ενημέρωσης για την υπεύθυνη κατανάλωση και τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών).
Το υπόλοιπο κόστος καλύπτεται από τις επαγγελματικές/διεπαγγελματικές οργανώσεις που έχουν υποβάλει τη σχετική πρόταση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα ίδια τα κράτη μέλη.
Τι χρηματοδοτείται
Τα χρηματοδοτούμενα μέτρα μπορούν να συνίστανται σε δημόσιες σχέσεις, εκστρατείες προώθησης ή διαφήμισης, ιδίως εκείνες που προβάλλουν τα πλεονεκτήματα των προϊόντων της ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, τη διατροφή, την επισήμανση, την καλή μεταχείριση των ζώων ή μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον. 
Τα μέτρα αυτά μπορούν επίσης να καλύπτουν τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και εκθέσεις, εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με το ενωσιακό καθεστώς των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και των εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (ΕΠΙΠ), την ενημέρωση σχετικά με τα συστήματα ποιότητας και επισήμανσης της ΕΕ και τις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με το κοινοτικό καθεστώς των οίνων ποιότητας που παράγονται σε καθορισμένες περιοχές (VQPRD). 
Διαδικασία συμμετοχής
Για να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενες επαγγελματικές οργανώσεις υποβάλλουν τις προτάσεις τους στα κράτη μέλη — προβλέπονται 2 περίοδοι υποβολής. Τα κράτη μέλη κατόπιν αποστέλλουν στην Επιτροπή κατάλογο με τις προτάσεις που επέλεξαν, συνοδευόμενο από αντίγραφο κάθε προγράμματος. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αξιολογεί τα προγράμματα και αποφασίζει κατά πόσον είναι επιλέξιμα
Κατηγορίες προιόντων 
Τα επιλεγμένα προγράμματα καλύπτουν διάφορες κατηγορίες προϊόντων,  όπως είναι προϊόντα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ), βιολογικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρασί, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, άνθη, μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, μεταποιημένα σιτηρά και ρύζι, επισήμανση αυγών, καθώς και συνδυασμούς διαφόρων κατηγοριών προϊόντων.
Χώρες εισαγωγείς
Οι τρίτες χώρες και οι περιφέρειες στις οποίες απευθύνονται τα προγράμματα είναι: Βόρεια Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία, Ινδία, Λατινική Αμερική, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία και Τουρκία.
  
Blog:marina anastas.kourbela

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου