ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η υψηλή πρόσληψη ασπαρτάμης προκαλεί σημαντικές εγκεφαλικές βλάβες

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma     " 

Posted: April 29, 2014 at 8:29 pm, Last Updated: April 29, 2014 at 8:10 pm
ασπαρτάμη-εγκεφαλικές-βλάβεςΟι επιστημονικές συζητήσεις και οι «διενέξεις» αναφορικά με τη τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Από το 1981, όταν και εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (σ.σ. pentapostagma.gr– FDA) των Η.Π.Α, η ασπαρτάμη έχει αποτελέσει το συστατικό περισσότερων από 6.000 τροφίμων και ποτών.

Ο FDAισχυρίζεται ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και έχει θέσει το αποδεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης στα 50mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένα κουτάκι αναψυκτικού διαίτης περιέχει περίπου 180mg της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας. Αυτό σημαίνει, αυτομάτως, ότι το όριο «ασφαλείας» που έχει προσδιορίσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α ισοδυναμεί με περίπου 20 κουτάκια αναψυκτικού διαίτης ανά ημέρα!!
Όμως, ερευνητές έχουν ισχυριστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες ότι ηασπαρτάμη ενοχοποιείται για πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, διαταραχές στη διάθεση και κατάθλιψη. Οι επίσημες καταγγελίες των καταναλωτών ενισχύουν αυτά τα ευρήματα. Περισσότερο από το 75% των ανεπιθύμητων ενεργειών αναφορικά με πρόσθετα τροφίμων που αναφέρθηκαν στον FDA αφορούσαν την ουσία ασπαρτάμη. Στα προβλήματα υγείας που αναφέρθηκαν συμπεριλαμβάνονται οι κεφαλαλγίες, οι ημικρανίες, τα προβλήματα όρασης, οι εμβοές, η κατάθλιψη, οι πόνοι στις αρθρώσεις, η αυπνία, η αίσθηση αυξημένου καρδιακού παλμού και οι μυϊκοί σπασμοί.
Μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα των Η.Π.Α προσπάθησε να ελέγξει τα ασφαλή όρια πρόσληψης ασπαρτάμης για μία σύντομη χρονική περίοδο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι μόλις στο 50% του «ασφαλούς» ορίου ημερήσιας πρόσληψης που είχε ορίσει ο FDA, η ασπαρτάμη προκαλούσε σοβαρές νευρολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένων των νοητικών διαταραχών, των διαταραχών της διάθεσης και της κατάθλιψης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως δείγμα 28 υγιείς φοιτητές πανεπιστημίου για μία τυφλή δοκιμή διάρκειας 4 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν τρία κανονικά γεύματα και δύο μικρά γεύματα (snacks) για 8 ημέρες. Τα τρόφιμα περιείχαν είτε υψηλή ποσότητα ασπαρτάμης (25mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα) είτε χαμηλότερες ποσότητες της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας (10mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα). Έπειτα από 8 ημέρες οι συμμετέχοντες εισήλθαν σε μία περίοδο «απαλλαγμένη από την ερευνητική και διατροφική παρέμβαση» και στη συνέχεια εισήλθαν στην επόμενη δίαιτα (και στάδιο της έρευνας).
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ικανότητες χωρικού προσανατολισμού ήταν σημαντικά χειρότερες για τους συμμετέχοντες έπειτα από την εισαγωγή τους σε πρόγραμμα δίαιτας με υψηλές ποσότητες ασπαρτάμης από ότι έπειτα από την περίοδο χαμηλής πρόσληψης ασπαρτάμης.
Επιπρόσθετα, δύο συμμετέχοντες εμφάνισαν στην πραγματικότητα κλινικά σημαντική μείωση της ικανότητας χωρικού προσανατολισμού έπειτα από την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ασπαρτάμης στη δίαιτά τους.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου