ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

«Η επέμβαση πέτυχε, ο ασθενής επιβίωσε»

Οι Γερμανοί για την έξοδο στις αγορές

30/04/2014
Μέχρι τη Δευτέρα, 5 Μαΐου, θα έχει ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018, που κατατέθηκε στη Βουλή και του οποίου ξεκινά η συζήτηση. 

Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ως την Δευτέρα, καθώς τότε συνεδριάζει το Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει λάβει εντολή να θέσει στους εταίρους το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, κατ’ εφαρμογήν των δεσμεύσεων του Νοεμβρίου 2012.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.
Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα, τα στοιχεία για τις τράπεζες, πλην όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.
Το πρωτογενές πλεόνασμα
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,541 δις ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 520 εκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 878 εκ. ευρώ. 
Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014 σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 448 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,354 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου για έλλειμμα 1,089 εκ. ευρώ. 
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,720 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 136 εκ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου. 
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,678 δις ευρώ, μειωμένα κατά 728 εκ. ευρώ ή 6,4% χαμηλότερα έναντι του στόχου.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 9,666 δις ευρώ, 520 εκ. ευρώ ή 5,1% λιγότερα έναντι του στόχου. 
Πιο συγκεκριμένα, κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον στόχο του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014 είναι οι εξής:
1. Οι φόροι εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 44 εκ. ευρώ ή 10,5%.
2. Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 173 εκ. ευρώ ή 48,1%, λόγω κυρίως των εισπράξεων από Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
3. Ο Φ.Π.Α λοιπών προϊόντων κατά 125 εκ. ευρώ ή 4,8%.
4. Οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 18 εκ. ευρώ ή 29,4 %.
Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του στόχου: 
1. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 189 εκ. ευρώ ή 87,5%, κυρίως λόγω της παράτασης μέχρι τις 30/4, του χρόνου υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου που καταβάλλεται τον Ιανουάριο.
2. Οι άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 82 εκ. ευρώ ή 8,7%.
3. Τα έσοδα από τον Φ.Π.Α πετρελαιοειδών και Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 288 εκ. ευρώ ή 37,2% και 137 εκ. ευρώ ή 12,3% αντίστοιχα.
4. Τα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 46 εκ. ευρώ ή 47,3%.
5. Οι έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 97 εκ. ευρώ ή 34,2 %.
Έπαινοι με… χειρουργικούς όρους

«Η Ελλάδα δανείζεται και πάλι χρήματα με επιτυχία, ο προϋπολογισμός βρίσκεται εδώ και χρόνια στο "συν" - με αργό ρυθμό επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα», αναφέρει το «Focus Money» σε αφιέρωμά του στην Ελλάδα και στα νέα οικονομικά δεδομένα της. 
«Οι επενδυτές κερδίζουν από την ανάκαμψη», επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι οι αγορές θεωρούν και πάλι τους Έλληνες αξιόπιστους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πόσο σοβαρή είναι η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια να οδηγήσει την εγχώρια οικονομία στην ανάκαμψη. 
«Τρία ολόκληρα δισεκατομμύρια φρέσκο χρήμα έφερε το νέο πενταετές ομόλογο στα ταμεία. Το αποτέλεσμα μετά την έκδοση: Επέμβαση επιτυχής- ασθενής επιβίωσε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να δει σημαντική οικονομική πρόοδο και σημάδια σταθεροποίησης. Αυτό δίνει και πάλι θάρρος στους επενδυτές, προκειμένου να επενδύσουν τα χρήματά τους» δηλώνει στο περιοδικό ο Φραντς Φίρερ, διευθυντής στο fund της εταιρείας «Lupus» ο οποίος εκτιμά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο μόνος τρόπος να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική η Ελλάδα. O συντάκτης επισημαίνει ακόμη ότι κύκλοι της αγοράς αναμένουν το 2015 να ενισχυθεί η ανάκαμψη, όταν οι επενδύσεις γίνουν η κινητήρια δύναμη της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. 
Ως «ενδιαφέροντες τίτλους» ο κ. Φίρερ αναφέρει τις εταιρείες «Folli Follie» και «Aegean Airlines» ενώ θεωρεί ότι οι κατασκευαστικές «ΕλΛΑΚΤΩΡ» και «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» είναι καλά τοποθετημένες ώστε να ωφεληθούν από ευρωπαϊκά κεφάλαια για έργα υποδομής. Η αναλύτρια της εταιρείας «Gain Capital» Κάθλιν Μπρουκς, κάνει από την πλευρά της λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά «με θριαμβικό χτύπημα». Ο συντάκτης, ωστόσο, επισημαίνει ότι είναι σαφές γιατί οι επενδυτές έγιναν ξαφνικά τόσο γενναιόδωροι, αφού η χώρα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τις δυσκολίες και παραπέμπει στην ΕΚΤ, η οποία, τονίζει, προσφέρει μια είδους εγγύηση για την ύπαρξη των τραπεζών στις προβληματικές χώρες και τους προσφέρει μια σχεδόν ακίνδυνη συναλλαγή στο πιάτο.
Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη λόγος για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το δημόσιο χρέος, αλλά και για τις δυσκολίες στις μεταρρυθμίσεις.
«Υπάρχουν όμως σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης» συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Τονίζει μάλιστα ότι οι επενδυτές δεν μιλούν πια για «Grexit», αλλά για «Grecovery».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου