ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Με το βλέμμα στις… εορτές της αγάπης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα

Εν αναμονή στήριξης από Α. Μέρκελ

09/04/2014
Με την επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, την προσεχή Παρασκευή, και τη δρομολόγηση και νέων θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω της υπόθεσης Μπαλτάκου. 


Αθήνα και Βερολίνο θεωρούν σημαντική την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από την κ. Μέρκελ, πιστεύοντας πως ενόψει ευρωεκλογών θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας για την τελική πορεία προς την έξοδο από την κρίση.

Η προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές συνεχίζεται πυρετωδώς, αλλά, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός των Οικονομικών με τις τελευταίες δηλώσεις του μετέφερε για αργότερα το όλο εγχείρημα, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα εξαρτηθεί από πολιτικές εξελίξεις, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η αναβολή οφείλεται ακριβώς στις πολιτικές εξελίξεις τις σχετιζόμενες με την υπόθεση Μπαλτάκου.

Ωστόσο η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal με δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ελλάδα προχωρά στην πρώτη έκδοση ομολόγου μετά το σχέδιο διάσωσης.

Επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι στόχος είναι η άντληση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με έκδοση 5ετούς ομολόγου, την έκδοση του οποίου έχουν αναλάβει η Deutsche Bank και η J.P. Morgan.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα σχολιάζεται η χθεσινή δημοπρασία βραχυπρόθεσμου χρέους του ΟΔΔΗΧ, απ' όπου η χώρα άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά από το 2010.

Η αναβολή εκ μέρους του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s, της αξιολόγησης και της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται σαφώς στη συγκεκριμένη υπόθεση και το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να «προσαρμοστεί» στο νέο πολιτικό κλίμα.

Πιστεύεται ότι το θέμα θα ξεπεραστεί πλήρως (με μια αναθέρμανση στις ημέρες πριν και μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ζήτημα, που ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστεί), μετά τις διακοπές του Πάσχα, οπότε και αναμένεται η εκ μέρους της Eurostat πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Τόσο όσον αφορά στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και όσον αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και οι ανακοινώσεις περί συμψηφισμού του ΦΠΑ, είναι τα βήματα με τα οποία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να καταδείξει πως η σταδιακή έξοδος από την κρίση συμπίπτει με την εκπλήρωση σειράς προεκλογικών δεσμεύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζει πως όλα όσα γίνονται τώρα αποτελούν τμήμα της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα εύσημα που απένειμε στην κυβέρνηση η ΕΚΤ, η οποία με την τελευταία έκθεσή της διαπιστώνει βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και σημαντικές επιδόσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για επιμονή στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στο εσωτερικό μέτωπο και ενόψει των ευρωπαϊκών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη συνεργασία και συντονισμός τόσο του κυβερνητικού έργου, όσο και της συνεργασίας των δύο εταίρων, που ζουν συνεχώς «μικρές κρίσεις».

Χαρακτηριστική περίπτωση το γεγονός ότι προχθές το βράδυ χρειάστηκε να μπει στην Ολομέλεια ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα που προέκυψε με την υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.

Το βέβαιο πάντως είναι πως όλοι ποντάρουν στις διακοπές του Πάσχα για να κατέβουν οι τόνοι.


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου