ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Φυγή προς τα εμπρός από κυβέρνηση και πιστωτές

Καλά λόγια και παραινέσεις

07/04/2014
Να βάλει τέλος στην «υπόθεση Μπαλτάκου» είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί το θέμα λήξαν όσον αφορά στη συμπεριφορά  του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης και προτιμά να εστιάσει στην διαδικασία εξόδου της χώρας στις αγορές, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη.

Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης διακαναλική του συνέντευξη, στη διάρκεια της οποίας απέφυγε πάντως να κάνει το παραμικρό σχόλιο σχετικά με τη στάση του Γ. Παπανδρέου.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση επιθυμεί τη συντήρηση του θέματος Μπαλτάκου, ενώ ασκεί και δριμεία κριτική σχετικά με τις περί την οικονομία εξελίξεις, σε μια κατά μέτωπον επίθεση κατά της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην «Καθημερινή της Κυριακής», όπου αρνείται για άλλη μια φορά κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
«Τρίτο πακέτο; Ίσως. Κούρεμα; Ποτέ ξανά. Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων. Πιθανότατα»
Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι ίσως ή χώρα του «δεν προσπάθησε να δείξει τη συμπάθειά της προς τον ελληνικό λαό από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα», ενώ, λίγες μέρες πριν από την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, υποσχέθηκε ότι η γερμανική ηγεσία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. 
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα με τα οποία βρέθηκε ο κ. Παπανδρέου. Αν επιθυμεί κανείς παραμονή στην Ευρωζώνη θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες», ξεκαθάρισε. 
Και στην ερώτηση για αναδιάρθρωση και κούρεμα μέσω της επιμήκυνσης αποπληρωμής και μείωσης επιτοκίων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφού ξεκαθαρίζει ότι απεχθάνεται τον όρο «κούρεμα» λέει: «Όλοι έχουμε συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα σ’ αυτήν την πορεία. Η Ευρώπη είναι δυνατή μόνο όταν είναι όλοι δυνατοί».
Συνέντευξη Στουρνάρα   
«Έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις επτά μηνών με την τρόικα, ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, κερδήθηκε», ανέφερε σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
«Πριν από λίγες μέρες, το Eurogroup, έδωσε εδώ στην Αθήνα το πράσινο φως για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου. Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, ακούγονται και γράφονται τόσο θετικές διαπιστώσεις για την προσπάθεια του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για την ανόρθωση της οικονομίας». 
Ο υπουργός Οικονομικών στο άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης».
«Η ύφεση το 2013 ήταν για πρώτη φορά μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ το 2014 η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης. Επίσης, θετικά είναι τα νέα και για το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και για την ανταγωνιστικότητα από την πλευρά των τιμών. Το 2013 η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ύστερα από μακρά περίοδο υψηλότερων ποσοστών σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης. Ο ρυθμός μεταβολής των τιμών καταναλωτή είναι αρνητικός από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, για πρώτη φορά από το 1968. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει πέσει κάτω από 450 μονάδες βάσης , όταν κατά την κορύφωση της κρίσης είχε ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες βάσης. Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται περαιτέρω σε αρκετούς βραχυπρόθεσμους δείκτες. Σημαντική εξέλιξη για την εμπιστοσύνη είναι πως δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν ήδη αντλήσει νέα κεφάλαια περίπου 3 δισ. ευρώ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας.
«Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί στην αγορά εργασίας θα διευκολύνουν τη γρηγορότερη μείωση της ανεργίας τώρα που η ελληνική οικονομία μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης. Με τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υιοθετήσαμε με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πριν από λίγες ημέρες αναμένουμε μείωση των σχετικών τιμών, αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης. Δηλαδή σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό πως οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν πως τέτοιες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων κατά 17% και του ΑΕΠ κατά 3% σε πέντε χρόνια», επισημαίνει στο άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας νέου προτύπου ανάπτυξης με στόχο να γίνει εξωστρεφής και φιλική για τις επιχειρήσεις. Ενα τέτοιο πρότυπο θα αξιοποιήσει πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας δηλ. τη γεωγραφία και το κλίμα, τον πολιτισμό, τους φυσικούς πόρους, αλλά πάνω από όλα το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Τώρα που η Ελλάδα βάζει τα δημοσιονομικά της σε τάξη, πρέπει να φροντίσει και για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και σε όρους τιμών. Και αυτό προφανώς δεν σημαίνει χαμηλούς μισθούς αλλά αύξηση της παραγωγικότητας. 
Από την πλευρά της προσφοράς, το νέο πρότυπο αναμένεται να επικεντρωθεί σε εξωστρεφείς τομείς και δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η γεωργία, οι υδατοκαλλιέργειες, η τεχνολογία των πληροφοριών, των τηλεπικοινωνιών, η ανάπτυξη ακινήτων και οι μεταφορές. Από την πλευρά της ζήτησης αναμένεται μερική μετατόπιση από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση στις επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές».
«Η οικονομική πολιτική, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες, πρέπει να παραμείνει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη του νέου εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου, στη δημοσιονομική πειθαρχία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος και την κοινωνική πολιτική, με έμφαση σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η πολιτική σταθερότητα. Οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου είμαι βέβαιος ότι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για μια ακόμη φορά», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.
Καλά νέα από τον ΕΜΣ
Πιθανόν η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι, «το χρέος θα είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία».
Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ρέγκλινγκ, που βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και Εco/fin υποστηρίζει ότι η λιτότητα είναι μέσο για επιστροφή στην ανάπτυξη, διευκρινίζοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι «ο ελληνικός πληθυσμός να κατανοήσει ότι αυτό δεν συμφωνήθηκε για να ικανοποιηθεί η τρόικα αλλά για να βοηθηθεί η ελληνική οικονομιά δημιουργώντας χώρο στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί. Θα είναι προς συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των νεότερων γενιών».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξηγεί ότι «οι πρώιμοι οικονομικοί δείκτες όπως το κόστος ανά μονάδα εργασίας ή το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα του EFSF ή του ESM βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Ξέρω όμως επίσης ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να κόβονται ή εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους δεν βλέπουν ακόμη πρόοδο. Ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στρώνουν το δρόμο για ανάπτυξη».
Τέλος, όσον αφορά τις αγορές και την έξοδο σ’ αυτές της Ελλάδας διευκρινίζει: «Πρέπει οι Αρχές να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν. Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Παραμένει όμως ακριβό. Κάθε ομόλογο με τόσο υψηλά επιτόκια προσθέτει στο βάρος του χρέους».
Και από Μπάιντεν για Σαμαρά
Με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν ηγέτη με «όραμα και τόλμη», αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας τις «γενναίες προσπάθειες» που καταβάλλει, ο ίδιος και η κυβέρνησή του, για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. 
Ο κ. Μπάιντεν, επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικός και θερμός για τη χώρα μας, σημειώνοντας τη «στενή συνεργασία» που έχουν οι κυβερνήσεις των δυο χωρών. Η Ελλάδα διαδραματίζει «πολύτιμο ρόλο», τόνισε χαρακτηριστικά, ως «στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος» του ΝΑΤΟ.
Ο ξένος Τύπος
Με τίτλο «Τo ελληνικό χρέος αποδεικνύεται χρυσός», η εφημερίδα Telegraaf δημοσιεύει άρθρο του Ρόναλντ Βαν Γκέσελ, όπου αναφέρεται:
«Μπορεί να συμβεί. Πριν από μερικά χρόνια τα ελληνικά ομόλογα διασύρθηκαν, αλλά τώρα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έχουν την καλύτερη απόδοση που υπάρχει στην ευρωζώνη.
Στις 26 Ιουλίου 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα σώσει το ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είχαν ενισχυθεί και τώρα έχουν μία απόδοση 439%, όπως υπολογίζεται από την Bank of America Μέριλ Λιντς. Η μερίδα του λέοντος αυτής της απόδοσης οφείλεται στην αύξηση των τιμών, αλλά και στο υψηλότερο επιτόκιο. Στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ελλάδα, η απόδοση ήταν 40%.
Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να δίνουν μια πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα γερμανικά ή τα ολλανδική κρατικά ομόλογα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες θέλουν να προσελκύσουν πολλά κεφάλαια. Τον Ιούνιο, η Ελλάδα θέλει να συγκεντρώσει € 2.000.000.000 με ένα νέο ομόλογο διάρκειας τριών έως πέντε ετών, και αργότερα εντός του έτους άλλο ένα ποσό € 2.000.000.000–3.000.000.000. Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Ελλάδα θα είναι και πάλι ενεργή στην αγορά κεφαλαίων. 
Τα δάνεια στις νότιες χώρες της κρίσης της Ευρωζώνης έχουν γίνει περιζήτητα.
Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα ελληνικά δάνεια είχαν απόδοση 23%, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα επί συνόλου 34 χωρών σύμφωνα με τον Bloomberg World Bond Index.
Τα πορτογαλικά δάνεια έρχονται στη δεύτερη θέση με 12% απόδοση. Οι οικονομίες όλων των χωρών του Νότου πηγαίνουν καλύτερα».
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της, αναφέρεται σε ανταπόκριση της Έλεν Σμιθ, από την Αθήνα, που δημοσιεύθηκε στο BUSINESS LIVE BLOG στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας GUARDIAN. 
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα GUARDIAN- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της. Σύμφωνα με αναλυτές, υπογραμμίζει η κ. Σμίθ στην ανταπόκρισή της, η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα σημάνει και την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους στην οποία έχει διέλθει η χώρα.
Παραινέσεις προς Μέρκελ
«Την Παρασκευή η Άγκελα Μέρκελ ταξιδεύει στην Αθήνα. Θα πρέπει εκεί να μην ξεχάσει όχι μόνο (να πει) θερμά λόγια, αλλά και να κάνει οικονομικές παραχωρήσεις» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», σε άρθρο γνώμης σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα.
«Για το δικό τους συμφέρον, πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας» αναφέρεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι ήδη την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ένα νέο σχέδιο δράσης για την Ελλάδα. «Μια από τις προτάσεις είναι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να συμμετάσχουν στην οικονομική βοήθεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. ‘Είμαστε σε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσουμε, μαζί με το Eurogroup, τα διάφορα μέτρα σε ένα σχέδιο δράσης', δήλωσε ο Σόιμπλε. Αυτό ακούγεται περίπου σαν σχέδιο Μάρσαλ» σχολιάζει ο αρθρογράφος και υπενθυμίζει ότι έχει γίνει συχνά λόγος για βοήθεια ανάπτυξης, άλλοτε για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και άλλοτε για βοήθεια της τράπεζας KfW προς ελληνικές επιχειρήσεις.
«Στην πραγματικότητα τέτοιες ανακοινώσεις είναι πιο πολύ ζεστός αέρας» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει: «Υπάρχει η έκφραση "κομίζω γλαύκα στην Αθήνα" που αναφέρεται σε περιττές δραστηριότητες. Μεταφράζοντάς την σε ό,τι αφορά την κρίση, αυτό θα σήμαινε, αντί να κομίσει γλάυκα στην Αθήνα, θα έπρεπε η κυρία Μέρκελ να φέρει μαζί της καλύτερα ευρώ, όταν θα πάει εκεί την Παρασκευή. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι μεγαλύτερα περιθώρια στα μέτρα λιτότητας - για να βοηθηθούν τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού - ή να μειωθούν οι φόροι. Πιο επιεικής προσέγγιση για τα μέτρα λιτότητας είναι εντέλει και προς το συμφέρον των δανειστών της Ελλάδας».
Στο άρθρο τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει το χαμηλότερο σημείο και θα μπορούσε φέτος να πετύχει ακόμη και ανάπτυξη 1%. «Ακόμη όμως και αν το καταφέρουν, μια τέτοια μίνι -ανάπτυξη δεν είναι αρκετή ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανεργία. Μεταξύ των νέων βρίσκεται στο 60% και αυτό σε μια δημοκρατία δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο υπάρχων συνασπισμός μεταξύ της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ δεν έχει στις επόμενες εκλογές σχεδόν καμία πιθανότητα. Τι έρχεται όμως μετά;», διερωτάται ο αρθρογράφος και αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, οι οποίες δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται. «Ο Αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, θέλει να επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα βρισκόταν τώρα σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν. Το 2013 πέτυχε, έπειτα από δεκαετίες, ένα πρωτογενές πλεόνασμα» αναφέρει και προσθέτει ότι θα ήταν προς το συμφέρον των δανειστών να πετύχει η πολιτική μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
«Σε μια δημοκρατία όμως μπορεί αυτή (η πολιτική) να πετύχει μόνο αν οι πολίτες βλέπουν τουλάχιστον προοπτική προόδου. Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Μια μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιβαρύνει τον πόνο του κόσμου, αλλά μακροπρόθεσμα είναι η πιο σημαντική θεραπεία για την υψηλή ανεργία των νέων. Είναι σαν μια δίαιτα. Όποιος θέλει να χάσει βάρος, δεν πρέπει να σταματήσει να τρώει - αυτό δεν είναι βιώσιμο. Όποιος το κάνει αυτό, τελικά θα τον κυνηγάει το φαινόμενο "γιο γιο". Είναι καλύτερα, να κάνει περισσότερη γυμναστική. Μεταφράζοντας την άσκηση στα οικονομικά, σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό όμως μπορεί δύσκολα να διατηρηθεί μαζί με μια ριζική πολιτική λιτότητας. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε οι δανειστές της Ελλάδας να υποχωρήσουν για το δικό τους συμφέρον. Η Άγκελα Μέρκελ έχει τώρα την ευκαιρία για αυτό» καταλήγει ο αρθρογράφος. 
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «χαίρομαι που αποφασίσαμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», για να προσθέσει:
«Και βέβαια υπάρχουν προβλήματα. Ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση χρέους. Αλλά χαίρομαι που δεν χρειάζεται πλέον κάθε μέρα να σκέφτομαι τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα δεν ήταν πλέον στο ευρώ. Χαίρομαι που αποφασίσαμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Η Ελλάδα προχωρά σε έναν δύσκολο δρόμο. Αλλά στεκόμαστε στο πλευρό της και το ευρώ παρέμεινε ένα πολιτικό και οικονομικό πρότζεκτ. Ένα πετυχημένο πρότζεκτ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας απόψε σε ημερίδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τις ευρωεκλογές.
Η καγκελάριος τάχθηκε και πάλι κατά της αύξησης του χρέους των κρατών και ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της και να παραμείνει ισχυρή, μοντέρνα και ενδιαφέρουσα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει ένα καλό μέλλον, όπου όλοι θα βρίσκουν θέση εργασίας. «Δεν είναι άνευ σημασίας ποιος θα βρίσκεται στην κορυφή», τόνισε, αναφερόμενη στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα του κόμματος.
Απευθυνόμενος στα στελέχη του CDU, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι, εάν είναι ο ίδιος Πρόεδρος της Κομισιόν, δεν πρόκειται να υπάρξουν ευρωομόλογα, ενώ σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ότι για τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια δεν είναι ρεαλιστική.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου