ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

«Ψάχνεται» ακόμη το ΔΝΤ για τις… σωστές δόσεις!

Θετική αποτίμηση Σαμαρά από Μπλούμπεργκ

13/05/2014
Στο «ναι μεν, αλλά» παραμένει το ΔΝΤ όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ να επιδίδεται σε νέο κύκλο σιβυλλικών δηλώσεων, από τις οποίες προκύπτει πως ναι μεν το Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, πλην όμως, όπως είπε, η βαθιά και διαρκής πολιτική κρίση προκάλεσε επιπλέον ανασφάλεια στους επενδυτές, ενώ η κατάσταση ήταν τόσο κακή που η οδός των «μικρών βημάτων» ήταν απαγορευτική.

Μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς η ροή τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθεί να εμποδίζεται, κυρίως στις χώρες υπό κρίση, όπου οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να δανειστούν, περισσότερο από ό,τι στις οικονομικά ισχυρές χώρες του ευρώ.
«Επιπλέον, τα συνεχώς χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού, φέρνουν περαιτέρω κινδύνους. Γι’ αυτό η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη», πρόσθεσε και προειδοποίησε: 
«Σε μια υπερβολή των αγορών ακολουθεί, κατά κανόνα, μια διόρθωση των αγορών. Πρέπει όμως κανείς να διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα τα spreads για κάποια ομόλογα της Ευρωζώνης έπεσαν απίστευτα γρήγορα. Θα ήταν ωραίο εάν οι αγορές έχουν δίκιο με την παρούσα εκτίμησή τους, ότι οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και ότι τα spreads είναι για σωστό λόγο τόσο χαμηλά».
Η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί «παραπλανητική ασφάλεια» στην Ευρωζώνη, λόγω του γεγονότος ότι οι τιμές ομολόγων για χώρες υπό κρίση έχουν πέσει, η οποία, τονίζει, «θα μπορούσε να καταλήξει σε απογοήτευση».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες εξοικονόμησης των χωρών υπό κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ δηλώνει:
«Κατά τη δική μας εντύπωση, σε ό,τι αφορά την σταθεροποίηση των προϋπολογισμών, βρίσκονται στην Ευρώπη όλες οι χώρες σε καλό δρόμο. Ακόμη και εάν δεν μπορεί ο καθένας να επιδείξει σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, ο ρυθμός όμως είναι σωστός» και προσθέτει ότι «προπάντων πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στις αγορές εργασίας».
Στην ερώτηση εάν τελικά το σωστό φάρμακο για τις υπερχρεωμένες χώρες είναι τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας ή τα πακέτα ανάπτυξης και εάν το ΔΝΤ έχει βρει μια καθαρή γραμμή, η επικεφαλής του ΔΝΤ απαντά: 
«Ναι, υπάρχει καθαρή γραμμή. Είναι σωστό ότι το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, πχ στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό δεχτήκαμε και κριτική. Ο λόγος ήταν κυρίως ότι η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν σημαντικά δυσκολότερη από το αναμενόμενο. Έτσι στην περίπτωση της Ελλάδας, η βαθιά και διαρκής πολιτική κρίση προκάλεσε επιπλέον ανασφάλεια στους επενδυτές. Είμαι σίγουρη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και βήματα φιλικά προς την ανάπτυξη δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Αυτό δεν είναι μια εύκολη θέση, αλλά οι υπερχρεωμένες χώρες δεν μπορούν να αποφύγουν μια σημαντική μείωση του χρέους τους, εάν θέλουν να χτίσουν πάλι εμπιστοσύνη στις αγορές. Πρέπει εντέλει να δει κάθε χώρα προσεκτικά και να σκεφτεί καλά με ποιο ρυθμό θα μειωθεί το χρέος. Γι’ αυτό δεν υπάρχει το ένα φάρμακο για χώρες υπό κρίση».
Η «περίπτωση της Ελλάδας» 
Σε ό,τι αφορά τη «σωστή δόση» η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι «πολύ αποφασιστικό είναι πόσο μεγάλη είναι η πίεση των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα. Μια χώρα που δεν μπορεί να πάρει σχεδόν καθόλου χρήματα από τις αγορές, δεν έχει την πολυτέλεια να προωθήσει την δημοσιονομική εξυγίανση με μικρά βήματα. Αυτή ήταν η περίπτωση ειδικά στην Ελλάδα. Και η Πορτογαλία έπρεπε να κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις, διότι είχε χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, δεν ήταν τόσο εκτενείς όπως στην Ελλάδα, διότι η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν ήταν τόσο κακή. Το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ισπανία δεν ήταν τόσο σκληρό, διότι η πίεση των αγορών ήταν χαμηλότερη».
Πιο αισιόδοξο το Μπλούμπεργκ   
Αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν οι ειδικοί του χρηματοπιστωτικού τομέα στην τριμηνιαία έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, αλλά λιγότερο ένθερμη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα στις αρχές του έτους. 
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί, συνδρομητές του οικονομικού πρακτορείου, αξιολογούν θετικά τις πολιτικές που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ελλάδα, καθώς σε ποσοστό 37% θεωρούν ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το επενδυτικό κλίμα. 
Αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Bloomberg, υπό τον τίτλο «Bloomberg Markets Global Investor Poll» η οποία καταγράφει, επίσης, ανησυχία για διάφορους κινδύνους- από την αναταραχή στην Ουκρανία έως την απειλή αποπληθωρισμού στην Ευρώπη. 
Ειδικότερα, το 40% των συνδρομητών του πρακτορείου που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται και το 43% ότι είναι σταθερή, ενώ μόνο το 12% θεωρεί ότι επιδεινώνεται.
Ωστόσο, ο ενθουσιασμός τους έχει μειωθεί: Στην τελευταία έρευνα του Ιανουαρίου, το 59% των επενδυτών θεωρούσε ότι η οικονομία βελτιώνεται- το υψηλότερο ποσοστό μετά την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση το 2009. Η έρευνα, που διεξάγεται κάθε τρίμηνο από τα τέλη του 2009, καταγράφει τις απόψεις 594 χρηματιστών, τραπεζιτών και διαχειριστών κεφαλαίων που είναι συνδρομητές στην επαγγελματική υπηρεσία του Bloomberg στο διάστημα από 22 έως 24 Απριλίου.
Οι επενδυτές θεωρούν την αμερικανική οικονομία ως το λαμπρό σημείο στην παγκόσμια σφαίρα, καθώς οι δύο σχεδόν στους τρεις δηλώνουν ότι αυτή βελτιώνεται. Σε τούτο συμπλέουν με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (στην έκθεση του Απριλίου για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές), ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα επιταχυνθεί στο 2,8% φέτος και στο 3% το 2015 από 1,9% πέρυσι.
Στο ερώτημα για την αγορά που προσφέρει τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες τους επόμενους 12 μήνες, η αμερικανική έρχεται πρώτη με ποσοστό 44%. Οι επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν στην ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 32%, πολύ υψηλότερα από το 7% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2010, όταν επιδεινωνόταν η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές, ωστόσο, ανησυχούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Οι τρεις περίπου στους τέσσερις θεωρούν ότι ο αποπληθωρισμός συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον πληθωρισμό. 
Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την κινεζική και την ιαπωνική οικονομία. Υπάρχει αυξανόμενη αμφιβολία σχετικά με την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας. Μόνο το 13% πιστεύουν ότι η χώρα είναι μεταξύ των καλύτερων για να επενδύσει κανείς τον επόμενο χρόνο από 23% τον Ιανουάριο και 33% τον Μάιο του 2013, όταν ήταν υψηλές οι προσδοκίες για τις πολιτικές του πρωθυπουργού Άμπε. Οι επενδυτές δηλώνουν ότι η κινεζική οικονομία είναι στη χειρότερη κατάσταση από τον Σεπτέμβριο του 2012. Μόνο το 9% θεωρεί ότι βελτιώνεται, ενώ το 47% εκτιμά ότι επιδεινώνεται και το 41% ότι είναι σταθερή. Η διαφθορά και τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων που οι συνδρομητές του Bloomberg θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι ηγέτες. 
Μόνο στη Ρωσία, σύμφωνα με τους επενδυτές, η κατάσταση είναι τώρα χειρότερη από την Κίνα. Το 56% αυτών πιστεύει ότι οι χειρότερες επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των οκτώ από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι στη Ρωσία. Περισσότεροι από τους επτά στους δέκα θεωρούν ότι η ρωσική οικονομία εξασθενεί και το 45% συνιστά την πώληση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπό το φως της ουκρανικής κρίσης.
Το 75% θεωρεί ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Σε χαμηλότερη θέση από τον Πούτιν βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, για τον οποίο το 11% των επενδυτών θεωρεί ότι με τις πολιτικές του επηρεάζει θετικά το επενδυτικό κλίμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ρώσο Πρόεδρο είναι 15%. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατέγραψε το υψηλότερο θετικό ποσοστό για τις πολιτικές της, καθώς το 76% των επενδυτών θεωρεί ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το επενδυτικό κλίμα.
Θετική ήταν η άποψη των συνδρομητών του Bloomberg για τις πολιτικές που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς σε ποσοστό 37% θεωρούν ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το επενδυτικό κλίμα έναντι 23% που εξέφρασαν απαισιοδοξία και 40% που δεν ήταν βέβαιοι ή δεν απάντησαν.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου