ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Eμφύλιος στην ΕΛ.ΑΣ.

ΠΗΓΗ : "  http://tvkosmos.gr  "

  • 5/30/2014 4:50:00 PM
Eμφύλιος στην ΕΛ.ΑΣ.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Την πόρτα του γραφείου του 15ου πταισματοδίκη πρόκειται να περάσουν σύντομα αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι κατά το παρελθόν υπηρέτησαν στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν τρεις συνάδελφοί τους για μη καταβολή συμπληρωματικού εφάπαξ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, οι αξιωματικοί, μέσω της μήνυσης, καταγγέλλουν ότι ενώ θα έπρεπε κανονικά να τους έχει καταβληθεί συμπληρωματικό εφάπαξ, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ανέφεραν ότι οι ένστολοι που πρόκειται να κληθούν για ανωμοτί καταθέσεις είναι αυτοί που έχουν υπηρετήσει στο ΤΕΑΠΑΣΑ από το 2009 και μετά.Επικαλούνται τον νόμο 4052
Από τη μεριά τους, οι επικεφαλής του ΤΕΑΠΑΣΑ πρόκειται να δικαιολογήσουν τη στάση του ταμείου επικαλούμενοι το άρθρο 138 παρ. Γ 2α του νόμου 4052/2012.
Σύμφωνα με τον νόμο, «Μέτοχοι του ΤΕΑΠΑΣΑ, εξερχόμενοι του σώματος και καθ' οιονδήποτε τρόπο αποκαθιστάμενοι διοικητικά και μη επανερχόμενοι στην ενεργό υπηρεσία για παροχή εργασίας, δεν δικαιούνται συμπληρωματικό εφάπαξ βοήθημα για τον εκτός υπηρεσίας διανυθέντα χρόνο, ούτε για ενδεχόμενη επελθούσα αναδρομικά βαθμολογική μεταβολή, ανεξαρτήτως του δικαιώματος συμπληρωματικής συντάξεως. Εκκρεμείς υποθέσεις για διοικητική αποκατάσταση κρίνονται με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής».
«Έχουν δοθεί παρανόμως περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ»
Πάντως, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στο zougla.gr, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθούσε το ταμείο αναφορικά με τα συμπληρωματικά εφάπαξ, επισημαίνοντας ότι κανονικά δεν θα έπρεπε οι ένστολοι που έχουν αποστρατευθεί να τα λαμβάνουν, αν πρώτα δεν επιστρέφουν στην υπηρεσία.
Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν σειρά αποφάσεων από το ΣτΕ που έχουν εκδοθεί από το 1997, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται αξιωματικοί που παίρνουν προαγωγή στα χαρτιά χωρίς να επιστρέφουν στην υπηρεσία να λαμβάνουν συμπληρωματικά εφάπαξ. Το ταμείο έχει δώσει περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε ενστόλους που κανονικά δεν θα έπρεπε να το έχουν εισπράξει. Και αυτό διότι βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση συμπληρωματικού εφάπαξ θεωρείται ο πραγματικός χρόνος υπηρεσίας».
Αξιωματικός συγγενής υπουργού του ΠΑΣΟΚ
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτούς που κινήθηκαν εναντίον του ΤΕΑΠΑΣΑ βρίσκεται και ένας αξιωματικός που είναι συγγενής πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και έχει λάβει συμπληρωματικό εφάπαξ όχι μία αλλά δύο φορές!
Συγκεκριμένα, ο αξιωματικός αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του ταξιάρχου τον Μάιο του 2007. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, του χορηγήθηκε εφάπαξ που αντιστοιχούσε στον μισθολογικό βαθμό του γενικού επιθεωρητή στρατού με 33 χρόνια και 10 μήνες ασφάλιση.
Τον Μάρτιο του 2008 πήρε προαγωγή και στις 5 Ιουνίου του ίδιου έτους αποστρατεύθηκε αυτεπαγγέλτως ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του. Ως εκ τούτου, του χορηγήθηκε συμπληρωματικό εφάπαξ που αντιστοιχούσε στον μισθολογικό βαθμό του γενικού επιθεωρητή στρατού με 34 έτη και 10 μήνες ασφάλιση.
Τον Απρίλιο του 2010, το ταμείο ενημερώθηκε ότι ο αξιωματικός προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου από την 1η Μαρτίου 2008 και στον βαθμό του αντιστρατήγου από τις 3 Μαρτίου 2009, ενώ αποστρατεύθηκε στις 12 Ιουνίου 2009 με αντιστοιχία μισθολογικού βαθμού αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. και του χορηγήθηκε δεύτερο συμπληρωματικό εφάπαξ!
Στις 23 Απριλίου του 2012 ο αξιωματικός, που προφανώς βρήκε στο ταμείο την κότα με τα χρυσά αβγά, αιτήθηκε νέο συμπληρωματικό εφάπαξ. Η απόφαση που πήρε το ΤΕΑΠΑΣΑ ήταν απορριπτική, με αποτέλεσμα να κινηθεί με αγωγή κατά του ταμείου.


Το διαβάσαμε στο: http://www.zougla.gr/greece/article/emfilios-stin-elas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου