ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ποιος είναι ο διατροφικός θησαυρός της θάλασσας που εμείς αγνοούμε όταν τον βλέπουμε!

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma    " 

Posted: Αυγούστου 12, 2014 at 2:00 μμ, Last Updated: 
ποιος-είναι-ο-διατροφικός-θησαυρός-της-θάλασσας
Ένας διατροφικός θησαυρός, όχι τόσο γνωστός για τη πλούσια θρεπτική του αξία, κρύβεται στις Ελληνικές θάλασσες (κι όχι μόνο). Ο λόγος για τον γνωστό σε όλους μας αχινό, ένα μικρό θαλάσσιο ζώο, με ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος που εξωτερικά φέρει αγκάθια και εσωτερικά κρύβει μία πολύτιμη θρεπτικά τροφή, με τη μορφή πορτοκαλοκόκκινων αυγών.

Τα αυγά του αχινού είναι το βρώσιμο μέρος του ζώου τα οποία αποτελούν και σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αποδίδοντας περίπου 170 θερμίδες /100γρ. Αν θέλετε λοιπόν να αντικαταστήσετε την πρωτεΐνη που λαμβάνετε από το κρέας, τα αυγά ή τα ψάρια…θα μπορούσατε να τολμήσετε να δοκιμάσετε τα αυγά του αχινού, σαν μία πολύ καλή εναλλακτική και ιδιαίτερα γευστική επιλογή.
Εκτός από τη σημαντική περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, οι αχινοί αποτελούν και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, η επαρκής πρόσληψη και κατανάλωση των οποίων έχει φανεί να έχει σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση .

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να περιέχεται σε μεγάλο βαθμό στα αυγά του αχινού, αποδίδοντας του μία σημαντική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ιχνοστοιχείο αυτό βοηθά επίσης, στην ενίσχυση της όσφρησης αλλά και της γεύσης.

Μπορούν να καταναλωθούν:

• ωμοί με λίγο λεμονάκι, η γνωστή αχινοσαλάτα
• βραστοί,
• ως σούπα, η γνωστή αχινόσουπα,
• γεμιστοί με λαχανικά, ρύζι και ελαιόλαδο,
• ή ως συστατικό της αγαπημένης σας μακαρονάδας με κόκκινη σάλτσα
αχινός-διατροφικός-θησαυρός
Προτιμήστε τους κόκκινους καθώς είναι πιο νόστιμοι και αποφύγετε αυτούς που είναι κολλημένοι σε άγκυρες ή σε μεταλλικές σημαδούρες γιατί κατηγορούνται συχνά για δηλητηριάσεις.

Γνωρίζετε ότι: Σημαντικό ρόλο στη γευστική αλλά και θρεπτική αξία των αχινών παίζει ο κύκλος του φεγγαριού, ο οποίος μάλιστα, λειτουργεί σαν οδηγός για την κατάλληλη ημέρα κατανάλωσης του. «Αχινιοί φεγγαρόφωτοι» λέει ο λαός. Κι αυτό γιατί όταν έχει πανσέληνο (ολόγιομο φεγγάρι) είναι γεμάτοι και οι αχινοί. Αντίστοιχα, όταν είναι άδειο, είναι άδειοι και οι αχινοί.

Μη χάνετε λοιπόν άλλο χρόνο λοιπόν, δοκιμάστε τον αχινό στις καλοκαιρινές σας διακοπές και ωφεληθείτε όχι μόνο από τη γεύση του αλλά και από τη διατροφική του αξία! Κι αν τυχόν σας μπει κανένα αγκαθάκι, ρίξτε λίγο λάδι και όλα θα διορθωθούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου