ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Λύσεις Ε.Ε. κατά του ρωσικού εμπάργκο

Αναζητεί η Ελλάδα

12/08/2014
Στα μέτρα στήριξης της Κομισιόν αλλά και στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών βασίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών προϊόντων από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ». Επίσης όπως έγινε γνωστό μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών, ενώ όπως τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».
Αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στις διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε.
Στη διϋπουργική σύσκεψη που διεξήχθη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη, του  αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου  Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη ανακοινώθηκε ότι  δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ σε εθνικό επίπεδο υπάρχει κινητοποίησης για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων.
Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.
Στο μεταξύ η Κομισιόν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών.
Ειδικότερα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή.
Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών).
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα  με την Κομισιόν, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

ΠΗΓΗ :  "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου