ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Τα πολύτιμα ευρήματα των αρχαιολόγων και η κρυμμένη αλήθεια

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma    " 

Posted: Αυγούστου 25, 2014 at 6:30 μμ, Last Updated: 
τα-πολύτιμα-ευρήματα-των-αρχαιολόγων-και-η-κρυμμένη-αλήθεια
 Στον χώρο πραγματοποιούνται και επεμβάσεις συντήρησης και στερέωσης του διακόσμου από ειδικευμένους συντηρητές

 Καθώς οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης προχωρούν μέρα με τη μέρα και όλο και περισσότερα ευρήματα «βλέπουν» το φως του ήλιου, τόσο μεγαλώνει η ανυπομονησία όλων γύρω από τα μυστικά που τόσα χρόνια κρύβει ο χώρος τόσο καλά.
Μετά τις νέες αποκαλύψεις της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου που φέρει νωπογραφία λευκού χρώματος εξαιρετικά επιμελημένη, από τους αρχαιολόγους και τους πλαϊνούς τοίχους του προθαλάμου, που είναι επενδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, η αγωνία όλων κορυφώνεται για το εάν ο τάφος έχει τελικά συληθεί ή όχι.
Όπως έχει επανειλημμένως επισημάνει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, «Η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι». Η ίδια έχει κάνει λόγο για ένα «οικουμενικό μνημείο», προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν «μοναδικό τάφο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια».
Ποιος μπορεί να είναι;
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», οι ανακοινώσεις για την πορεία της ανασκαφής και τα όποια νέα ευρήματα δεν γίνονται πλέον από τους επιστήμονες ανασκαφείς του χώρους αλλά από τα κεντρικά του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα.
Η εκδοχή πάντως του μεγάλου Αλεξάνδρου φαίνεται να υποχωρεί ακόμη και από τους πλέον θερμόαιμους.
Απομένουν: Η θεωρία του πολυάνδριου (τάφος πολλών πολεμιστών – λόγω και του μεγέθους του τύμβου).
Η υπόθεση του Νέαρχου- αρχηγού του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β’ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, αργότερα όμως αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο. Φυσιογνωμία της εποχής, φέρεται να έφτασε ως τα νότια παράλια της Αφρικής στον Ινδικό ωκεανό, νε επέστρεψε μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή και να συμπαρατάχθηκε με το στρατόπεδο του Αντίγονου.
Η υπόθεση της Ρωξάνης, συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τη Βακτρία (σημερινό Αφγανιστάν) και μητέρας του Αλέξανδρου Δ’, η οποία δολοφονήθηκε στην Αμφίπολη περί το 301 μαζί με τον έφηβο γιος της, έπειτα από εντολή του Κάσσανδρου, καθώς ο Αλέξανδρος Δ’ ‘ηταν ο μόνος διάδοχος της αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου