ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Στη δημοσιότητα η πρώτη εντυπωσιακή τρισδιάστατη απεικόνιση του τάφου της Αμφίπολης!

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma     " 

Posted: Σεπτεμβρίου 10, 2014 at 3:15 μμ, Last Updated: 
amfipolh
Μια πλήρως κατατοπιστική φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που παρουσιάζει το σχεδιάγραμμα με τα μέχρι στιγμής κύρια ευρήματα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Την πρώτη απεικόνιση του ιστορικού τύμβου επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο αρχιτέκτονας του υπουργείου Πολιτισμού, Μ. Λεφαντζής, χρησιμοποιώντας μια αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου.
Στη φωτογραφία, που σχεδιάστηκε, φαίνονται οι δύο διαφραγματικοί τοίχοι, καθώς και η τοποθέτηση των Σφιγγών και των Καρυάτιδων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με τους αρχαιολόγους να απομακρύνουν τα χώματα που τους χωρίζουν από την τρίτη είσοδο του τάφου.
Η αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων συνεχίζεται οριζόντια και σε όλη την έκταση του τάφου της Αμφίπολης, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεπιστημονικής τεχνικής ομάδας.
Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.
Όπως αποκαλύπτει το pentapostagma.gr, μπροστά από τις Καρυάτιδες και από το ύψος της μέσης τους και κάτω αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.
Γιατί ο αρχιτέκτονας ασφάλισε τον τάφο με… παγίδες; Ποια ήταν η ταυτότητα του τόσο σημαντικού ενοίκου του που ήθελε να «προστατεύσει»; To μυστικό της Αμφίπολης σιγά-σιγά αποκαλύπτεται και η ιστορία ζωντανεύει ξανά μπροστά στα μάτια μας, στη μεγαλύτερη ίσως αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών..
Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου