ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΤ: Μειωμένο βασικό επιτόκιο, μειωμένη πρόβλεψη για ανάπτυξη

Μέτρα κατά του χαμηλού πληθωρισμού

05/09/2014
Στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% από 0,15% μείωσε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κάνοντας ένα ακόμη βήμα στο στόχο της τόνωσης της ανάπτυξης και της καταπολέμησης του χαμηλού πληθωρισμού, αιφνιδιάζοντας τις αγορές, καθώς η πλειοψηφία των αναλυτών δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,3% από 0,40% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,20%, από -0,10%. Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 10 Σεπτεμβρίου 2014.
Παράλληλα, την έναρξη προγράμματος αγοράς ενυπόθηκων τίτλων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προχωρώντας στην εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2014, ενώ στις 2 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος. Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, οι αγορές των τίτλων αυτών μαζί με τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης που έχει δρομολογήσει η κεντρική τράπεζα θα έχουν «σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας».
Ειδικότερα ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως «τo ευρωσύστημα θα αγοράσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο απλών και διαφανών ενυπόθηκων τίτλων εκδοθέντων έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS) με τις υποκείμενες αξίες να αφορούν απαιτήσεις έναντι του ιδιωτικού τομέα εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου. Αυτό αντικατοπτρίζει τον ρόλο της αγοράς ABS στην διευκόλυνση διοχέτευσης νέων πιστώσεων στην οικονομία και ακολουθεί την εντατική προεργασία πάνω σε αυτό το ζήτημα».
«Το ευρωσύστημα θα αγοράσει επίσης ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλυμμένων ομολογιών που έχουν εκδοθεί σε ευρώ από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα την ευρωζώνη. Οι παρεμβάσεις μέσω αυτού του προγράμματος θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2014. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 2 Οκτωβρίου», πρόσθεσε.
Τα τελευταία μέτρα σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη λειτουργία των μηχανισμών μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και θα στηρίξουν την παροχή πιστώσεων στην οικονομία. Ταυτόχρονα, θα οδηγήσουν στην επιστροφή του πληθωρισμού πιο κοντά στο 2%.
Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο για την περαιτέρω αντιμετώπιση κινδύνων από την πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, το Δ.Σ. της ΕΚΤ ομόφωνα δεσμεύτηκε για τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων, τόνισε ο κ. Ντράγκι, ενώ παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να παραμονεύουν αρνητικοί κίνδυνοι για την οικονομία.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φέτος στο 0,6% από 0,7% στην προηγούμενη πρόβλεψη. Το ποσοστό παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για ποσοστό κοντά στο 2%. Για το 2015 η πρόβλεψη μιλά για πληθωρισμό 1,1% και για το 2016, 1,4%.
Παράλληλα, η ΕΚΤ αναθεώρησε χαμηλότερα και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2014 στο 0,9% από εκτίμηση 1% τον Ιούνιο. Για το 2015 αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% από 1,7% προηγουμένως, και για το 2016 αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% από 1,8% στην πρόβλεψη του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου