ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

«ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ» ΟΛΑ ΤΑ «ΚΑΥΤΑ» ΘΕΜΑΤΑ

05/09/2014
«Χρήσιμες και εποικοδομητικές» χαρακτηρίζονται οι συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα και από τις δύο πλευρές, ενώ τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι φοροελαφρύνσεις και οι φοροαπαλλαγές, τα εργασιακά, το θέμα των πλειστηριασμών, τα κόκκινα δάνεια, ο ΕΝΦΙΑ και το θέμα του χρέους.

«Είχαμε και πάλι σήμερα εποικοδομητικές συζητήσεις με τον υπουργό κ. Χαρδούβελη. Οι συναντήσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των τριών ημερών ήταν χρήσιμες και για τις δύο πλευρές για μια καλύτερη κατανόηση των κυρίων θεμάτων που έχουμε να συζητήσουμε σε σχέση με το μνημόνιου και τα οποία θα μας απασχολήσουμε στην Αθήνα λίγο αργότερα μέσα στο μήνα», δήλωσε κατά την έξοδό του από τη Βίλα Σαίντ όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.
Ως ιδιαίτερα χρήσιμη αξιολογήθηκε η προκαταρκτική αυτή συνάντηση και από την ελληνική αντιπροσωπεία. «Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα χαλαρή, ανακαλύψαμε τι θέλει η κάθε πλευρά, αλλά και μας επέτρεψε να μπούμε στο βάθος των ερωτημάτων τους και αυτοί στο βάθος των δικών μας ερωτημάτων», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα χαλαρή», πράγμα που επέτρεψε και στις δύο πλευρές να προχωρήσουν «στο βάθος των ερωτημάτων» αλλά και να επιτευχθεί «μια συμμετρία στη συζήτηση».
Όσον αφορά στα θέματα, το εργασιακό θεωρήθηκε «πολύ ευαίσθητο», ο υπουργός εξέθεσε τις προτάσεις του, η δε τρόικα περιμένει να δει πρώτα τις μελέτες που ετοιμάζονται σχετικά, προκειμένου να σχηματίσει τελική άποψη.
Για τα κόκκινα δάνεια «έγινε μεγάλη κουβέντα» γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα για την ελληνική οικονομία, αφού η επίλυσή των θα επιτρέψει μια ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε τη δουλειά που έχει κάνει και έγινε ευρεία συζήτηση για δυνατότητες βελτίωσης.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η τρόικα είχε ενημερωθεί πριν από τη συνάντηση για το στόχο των 3,2 δις και προφανώς αποδέχθηκε τις προτεινόμενες αλλαγές εφόσον παραμένουν μέσα στο προβλεπόμενο πλαίσιο.
Παράλληλα, το θέμα των φοροαπαλλαγών αναμένεται να εξετασθεί στο πλαίσιο του ερχόμενου προϋπολογισμού, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν έγινε λόγος για το θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς.
Τέλος, σχετικά με το θέμα του χρέους έγινε μια μικρή αναφορά, χωρίς όμως να γίνει «ενδελεχής» κουβέντα. Προείχαν τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν μέσα στο Σεπτέμβριο, η δε συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει αμέσως μετά.
Απαντήσεις για τις θέσεις της τρόικα δεν είναι δυνατόν για την ώρα να δοθούν, καθότι η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική.
Ωστόσο, υπάρχουν οι εντυπώσεις που επιτρέπουν στα στελέχη της αποστολής να πιστεύουν ότι «κατάλαβαν και είδαν την προσπάθεια που έχει γίνει σε σχέση με τις προϋποθέσεις και τις δράσεις που έχουν γίνει». Η τρόικα έδωσε το πράσινο φως για την επίτευξη από την Ελλάδα του 50% των υποχρεώσεών της στο σύνολο των 542 δράσεων.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προχώρησε αρκετά, ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει φθάσει σε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό κάλυψης των δεσμέυσεών της.Για το λόγο αυτό και στέλεχος από το κυβερνητικό περιβάλλον εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τρόικα θα μπορέσει να περάσει στο «Euro working group» σχετικές πληροφορίες «για τη συνέπεια της Ελλάδας απέναντι στις υποχρεώσεις της».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου