ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Με πυξίδα την ανάπτυξη και την απασχόληση η ΕΕ

Μετά το άτυπο Eurogroup

15/09/2014

Σύμφωνα με τον μελλοντικό Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, «οι Ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα (με τις ευρωεκλογές) και εάν δεν γίνει τίποτα θα εκληφθεί ως απόρριψη».Στον άξονα της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στα κράτη- μέλη της βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε ακόμη την άποψή του ότι η ΕΕ θα περάσει σε μία νέα περίοδο «σταθερότητας και υποστήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
«Εάν κατά τη διάρκεια της πενταετίας» πρόσθεσε, «δεν υπάρξει μια αποφασιστική δράση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, θα είναι και το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος Γιούνκερ « είναι στραμμένοι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης για να δοθεί ελπίδα ιδιαίτερα στη νεολαία, την ελληνική νεολαία, την ισπανική, ιταλική καθώς και γαλλική νεολαία».
Οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο άτυπο Ecofin που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, αναζήτησαν τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων, κυρίως ιδιωτικών.
Οι επενδύσεις είναι «ο βασικός δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη» τόνισε ο Ιταλός υπουργός οικονομίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Ecofin, επισημαίνοντας την ανάγκη επίσπευσης και υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Μάλιστα, στην επόμενη συνάντηση τον Οκτώβριο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέλαβαν να παρουσιάσουν κατάλογο επενδυτικών εργαλείων.
Στο μεταξύ, προειδοποίηση ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις επιθετικές κινήσεις στις οποίες προχωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης απηύθυνε ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.
«Η νομισματική πολιτική είναι δίχως αμφιβολία σε μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Βάιντμαν, ο οποίος έλαβε μέρος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στο Μιλάνο, υπογραμμίζοντας την αποτελμάτωση της οικονομίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης και την μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερα ο Βάιντμαν στάθηκε στον «κίνδυνο οι πολιτικοί να επιβραδύνουν τις προσπάθειες προώθησης των μεταρρυθμίσεων και τον κίνδυνο οι επενδυτές να αναλάβουν υπέρμετρα ρίσκα σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, κάτι το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Και η αναβάθμιση από τον Standard and Poor's
Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's.

Τα αξιόχρεο της χώρας μας αναβαθμίστηκε συγκεκριμένα σε Β από Β-. Οι προοπτικές παραμένουν σταθερές.
Στη σχετική του ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ουσιαστική δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ επισημαίνει πως η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη πως οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση έχουν μειωθεί.

Σημειώνει ακόμη ότι από τoν επόμενο χρόνο η ελληνική οικονομία θα αναδυθεί από τα επτά συνεχόμενα χρόνια αρνητικής ανάπτυξης και αναμένεται να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως περίπου του 2% τα επόμενα χρόνια.

Ο S&P θεωρεί την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας σταδιακή, αλλά αδύναμη, με το πραγματικό ΑΕΠ το 2017 να παραμένει χαμηλότερα κατά 20% σε σχέση με το 2007.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ακαθάριστο χρέος της κυβέρνησης θα μειωθεί ελαφρώς στο 164% του ΑΕΠ το 2017, από το 177% το 2014.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου