ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Θετικό κλίμα με το βλέμμα στην πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Σε ιστορικό χαμηλό τα ελληνικά ομόλογα

09/09/2014
Πολλές είναι οι οικονομικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Χθες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας βοήθειας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει σχετικά με το τι θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο αξιωματούχος ανέφερε πως το άτυπο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Μιλάνο, θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Υποστήριξε, ακόμη, πως με δεδομένο ότι η συμμετοχή της Ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους - ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες - θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Στο μεταξύ, το θετικό κλίμα, το οποίο διατηρείται στην ελληνική αγορά ομολόγων σε μεγάλο βαθμό αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών για μία πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς διατηρείται το θετικό κλίμα μετά τις αποφάσεις που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Έτσι, οι τιμές των 10ετών ομολόγων συνέχισαν και σήμερα την ανοδική τους πορεία με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρήσουν σε νέα κατώτατα επίπεδα.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν νωρίτερα στο 5,57%. Αντίθετα, το 5ετές ομόλογο δεν κατόρθωσε να «σπάσει» το ρεκόρ της Παρασκευής, καθώς η απόδοσή του κυμαίνεται στο 3,87% έναντι 3,80% που είχε υποχωρήσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου