ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ

ΤΑΧΥΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

09/09/2014
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις, ώστε να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως η νομισματική ένωση ως σύνολο χρειάζεται να κάνει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη μια σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάκαμψης, με τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι να καλεί τις κυβερνήσεις να στηρίξουν με επιπλέον δαπάνες τη διαδικασία αυτή.
Στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε σε συνέντευξή της στην οικονομική εφημερίδα Les Echos ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθηθεί από τη Γερμανία, η οποία δανείζεται με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και ετοιμάζεται να καταγράψει πλεόνασμα στο δημόσιο τομέα για τρίτη συνεχή χρονιά.
«Πιστεύουμε πως θα ήταν ευπρόσεκτες οι δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις (στη Γερμανία) για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι η γερμανική οικονομία δεν θα καταστεί έτσι λιγότερο ανταγωνιστική.
Ερωτηθείσα σε μια δεύτερη συνέντευξη σε ραδιοσταθμό, αν η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση σε μια ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε: «Μας φαίνεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει λίγο περισσότερο, ότι μπορεί να κάνει λίγο περισσότερα, προς το συμφέρον της Γερμανίας».
Παράλληλα, στη συνέντευξή της στη Les Echos, η κ. Λαγκάρντ κάλεσε επίσης τη Γαλλία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Όπως είπε, η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει «ειλικρινώς και σύντομα δομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη».
Η κ. Λαγκάρντ, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 2007 ως το 2011, δήλωσε ακόμη ότι δεν θεωρεί υπερβολική την πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη και χαρακτήρισε τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος «κατάλληλο για κάθε χώρα» μέλος της Ευρωζώνης.
Τέλος σημείωσε πως για το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει μια επεκτατική νομισματική πολιτική, ενώ κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν προσεκτικά την άνοδο των τιμών των στοιχείων ενεργητικού.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου