ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Βουλή ο ΕΝΦΙΑ σε κλίμα έντασης

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

11/09/2014
Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία με τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς το κλίμα και από τις δύο πλευρές της συγκυβέρνησης είναι ιδιαίτερα τεταμένο.

Μετά την ανακοίνωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη ότι δε θα ψηφίσει την τροπολογία, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης άφησε αιχμές για λαϊκισμό και παροχολογία προς όσους ασκούν κριτική στον ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν την τροπολογία που εισηγήθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το σύστημα αμοιβών στα νοσοκομεία.
«Τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, που αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας, ο δικός μου ρόλος, αλλά και των βουλευτών, είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αντιδράσεις των πολιτών στα λάθη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες. Συγχρόνως κάνουμε και φοροελαφρύνσεις που δεν υπήρχαν στον αρχικό νόμο».
Αντιδράσεις
Στο μεταξύ, ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα και θέσπιση αφορολογήτου ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, λέγοντας πως «η υπερφορολόγηση είναι θηλιά στον λαιμό των πολιτών».
Ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πως οι πολίτες βιώνουν τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών της ζωής τους, η κυβέρνηση διακηρύσσει την έξοδο από την κρίση, αλλά η κρίση είναι παρούσα και επεσήμανε πως αν δεν αλλάξει η πολιτική που ασκείται δεν θα υπάρξει έξοδος από την κρίση.
Για εμπαιγμό του ελληνικού λαού με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής κάνοντας λόγο για έλλειψη φορολογικής πολιτικής «προς όφελος των πολιτών οι οποίοι κινδυνεύουν με δήμευση της περιουσίας».
Σύμφωνα με το βουλευτή η τροπολογία, ελαφρύνει τη φορολογική επιβάρυνση σε κάποιες περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, μετά την κατακραυγή από τις τεράστιες διαφορές των εκκαθαριστικών του 2014 σε σχέση με τον Φ.Α.Π. των προηγούμενων ετών και καταργεί, τον απαράδεκτο όρο να είναι κάποιος φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος προκειμένου να έχει έκπτωση ή απαλλαγή.
Προτάσεις από την ΠΟΜΙΔΑ
Αλλαγές και προσθήκες στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς και στους βουλευτές.
Ειδικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει για άμεση υιοθέτηση τις εξής ρυθμίσεις, που χαρακτηρίζει απόλυτα δίκαιες και αναγκαίες:
1. Δεν λογίζονται ως μισθωμένα, κτίσματα των οποίων τα μισθώματα εκχωρήθηκαν στο δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα λόγω μη είσπραξής τους, και για το διάστημα αυτό.
2. Δεν λογίζονται ως ρευματοδοτηθέντα, κτίσματα με χρονικό διάστημα ρευματοδότησης διάρκειας το πολύ ενός μηνός εντός του 2013, και δεν αναιρείται ο χαρακτήρας τους ως μη ρευματοδοτούμενα.
3. Δεν λογίζονται ως ρευματοδοτούμενα, κενά μεμονωμένα γραφεία ορόφων τα οποία ρευματοδοτούνται από κοινή παροχή του κτιρίου ή του ορόφου εντός του οποίου ευρίσκονται.
Επίσης, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι:
- η μείωση για το 2014 θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25% στη φορολογητέα αξία των ακινήτων, και όχι απλά στον φόρο,
- θα πρέπει να υπάρχει δήλωση σχετικά με τη μονιμοποίηση μείωσης ποσοστού τουλάχιστον 50% για τα έτη 2015 και μετά, και
- ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση για όσους μπορέσουν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου