ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η απομυθοποίηση των superfoods: Τα προβλήματα υγείας που προκαλούν έξι υπερτροφές -Από το γκότζι μπέρι έως το κινόα

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma   " 

Posted: 
akai-berry-660
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ
Τα superfoods από το ακάι μπέρι έως το γκότζι μπέρι και άλλα πολλά κατακλύζουν τις αγορές παγκοσμίως, υποσχόμενα ευεξία, καλή υγεία, μακροζωία και αν όχι απώλεια, τουλάχιστον διατήρηση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, οι διατροφολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτές τις σούπερ τροφές αμφισβητώντας τις «μαγικές» τους ιδιότητες. Ο διατροφολόγος Ιαν Μάμπερ μιλώντας στη Daily Mail εξηγεί τι υποστηρίζεται ότι προσφέρουν, τι πραγματικά κάνουν, αλλά και τι προβλήματα δημιουργούν.
  • Kέιλ
Τα σκούρα πράσινα φύλλα του είναι γεμάτα βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η τελευταία μόδα που θέλει το κάλε να μπαίνει σε κάθε είδους σαλάτα ή χυμό συνεπάγεται και την αυξημένη κατανάλωση ενώσεων που ονομάζονται glucosinolates. Οι ενώσεις αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζουν τη λειτουργία του θυροειδούς και σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και βρογχοκήλη. Οι ορμόνες που επηρεάζονται από το θυρεοειδή ελέγχουν τα πάντα, από την κούραση και το άγχος μέχρι το σωματικό βάρος.
Καλό είναι να  αποφεύγεται η υπερκατανάλωση του κάλε και να προτιμάται μαγειρεμένο.
  • Γκότζι Μπέρι

Τα Γκότζι Μπέρι χρησιμοποιούνται για τις ιατρικές τους ιδιότητες από τους Κινέζους εδώ και αιώνες, καθώς φαίνεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, ενώ λέγεται ότι αυξάνουν και το προσδόκιμο ζωής.
Ολα αυτά, όμως, όπως φαίνεται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με τους διατροφολόγους μόνο αν φάει κανείς 13 μερίδες γκότζι μπέρι θα έχει καταφέρει να λάβει τόσα αντιοξειδωτικά όσα θα του έδινε ένα απλό κόκκινο μήλο.
Μάλιστα, τα γκότζι μπέρι, όχι μόνο το καλό που κάνουν είναι αμελητέο μπροστά σε άλλα  φρούτα και λαχανικά, αλλά από την άλλη πλευρά έχουν μια χημική ένωση που ονομάζεται σαπωνίνες και η οποία αυξάνει τον κίνδυνο πεπτικού συνδρόμου. Επίσης, τα γκότζι μπέρι καλό είναι να μην λαμβάνονται παράλληλα με λήψη φαρμάκων για το διαβήτη και την αρτηριακή πίεση καθώς έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν εξανθήματα.
Τέλος, τα γκότζι μπέρι μπορούν να επιδεινώσουν την οποιασδήποτε μορφής φλεγμονή.
Οι διατροφολόγοι συστήνουν να καταναλώνονται καλύτερα φρέσκα γκότζι μπέρι.
  • Σπόροι κία
Οι σπόροι του φυτού που φυτρώνει κυρίως στη Λατινική Αμερική έχουν οκτώ φορές περισσότερα Ω3 από το σολομό και είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, συστήνεται να το καταναλώνουν σε όσους κάνουν δίαιτα καθώς δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι.
Οι σπόροι Κία στο στομάχι φουσκώνουν και γίνονται σαν μια μάζα ζελέ που προκαλεί πόνους και φούσκωμα. Επίσης, λόγω του ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά άλατα, ενδέχεται να μπλοκάρουν την απορρόφηση ορισμένων άλλων ουσιών από τον οργανισμό.
  • Kινόα
Το Κινόα περιέχει έως και 18% περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό, ενώ είναι πλούσιο σε αμινοξέα που βοηθούν στο χτίσιμο των μυών του σώματος. Δεν έχει γλουτένη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ωστόσο, το Κινόα είναι γεμάτο με σαπωνίνες και λεκτίνες που μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι, να προκαλέσουν φούσκωμα, ενώ ερευνάται το αν είναι εντελώς απαλλαγμένο από γλουτένη.
  • Νερό καρύδας
Το νερό καρύδας προέρχεται από το εσωτερικό άγουρων καρύδων και είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Βέβαια, από τη στιγμή που θα βγει από την καρύδα μέχρι να φθάσει στον καταναλωτή όλο το κάλιο και όλο το μαγνήσιο έχουν χαθεί. Επιπλέον, έχει φυσικά σάκχαρα αλλά πολλά. Τόσο όση η μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση.
  • Ακάι Μπέρι

Το Ακάι Μπέρι λέγεται ότι περιέχει διπλάσια αντιοξειδωτικά από ότι τα βατόμουρα, καθώς και ότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες,καλά λιπαρά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Επίσης, υποστηρίζεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, κάτι το οποίο βέβαια δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου