ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ- Αναμονή για τα καλλυμένα ομόλογα

Στήριξη Μοσκοβισί προς Ελλάδα

03/10/2014
Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορές καλυμμένων ομολόγων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι, μιλώντας για πρώτη φορά από τις 4 Σεπτεμβρίου όταν ανακοινώθηκε το σχετικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι οι αγορές ελληνικών και κυπριακών εγγυημένων τίτλων του ιδιωτικού τομέα (ABS) θα πραγματοποιηθούν με αυξημένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου μέσα στο δ' τρίμηνο.
Στις αγορές ABS θα συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που η αξιολόγηση των χωρών είναι κάτω από το ΒΒΒ, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα χώρες με αξιολόγηση χαμηλότερη από το επίπεδο του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, η ΕΚΤ θέτει ως προϋπόθεση να πληρούνται τα κριτήρια.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, μαζί με τη σειρά των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών (TLTROs) που θα διενεργηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αγορές αυτές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον ισολογισμό της ΕΚΤ.
Νωρίτερα, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,05%, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στη Νάπολη της Ιταλίας. 
Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές μετά την απρόσμενη μείωση των επιτοκίων στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο τον περασμένο μήνα με τον πρόεδρο της Μάριο Ντράγκι να αναφέρει τότε «ότι τώρα είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο».
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε επίσης αμετάβλητο στο -0,20% το επιτόκιο των καταθέσεων της και στο 0,30% το επιτόκιο δανεισμού.
Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες έχουν οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προανήγγειλε τροποποιήσεις στη λειτουργία της τρόικας, ώστε να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων.
Όπως τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, οι χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης, με τις επώδυνες θυσίες που έκαναν, ανακάμπτουν. Οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες, ωστόσο τώρα οι χώρες τους ανακάμπτουν, δήλωσε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, είπε ότι ο ίδιος εργάστηκε σκληρά για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της Ευρωζώνης και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες για τον πληθυσμό της.
«Περάσαμε νύχτες στο Εurogroup για τη διάσωση της Ελλάδας και τα καταφέραμε, ενώ γνωρίζω το θυμό των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε.
Στο μεταξύ, επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρεί μάλιστα σε χαμηλά εξαμήνου. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που δημοσιεύει το IOBE.
υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 99,3 μονάδες από 102 μονάδες τον Αύγουστο, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα του Μαΐου.
Παρά την υποχώρηση αυτή, ο δείκτης το 2014 εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που υποδηλώνει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σταθεροποίηση προσδοκιών και συνάδει με την αποκλιμάκωση της ύφεσης, που αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου