ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης


Posted: 02 Oct 2014 10:30 PM PDT

ρωτι φλεγόμενος το σο Δεσπότου,
τ φλογ παρέδωκας σατν δέως.
Τρίτη κτωβρίοιο θάνε Διονύσιος.

Τμν κεφαλν· κα τ λοιπν ς μγα!
ρας γρ ατν, Διονσιε τρχεις.
Τμηθες Διονσιε τρτ κεφαλν θες αρων.

Βιογραφία
Ο Άγιος Διονύσιος καταγόταν από την πόλη των Αθηνών. Έζησε και μαρτύρησε τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Δομετιανός. Διακρίθηκε για τη φιλοσοφική του κατάρτιση κα τη βαθιά του καλλιέργεια.


Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Το κήρυγμα όμως του Αποστόλου Παύλου άγγιξε την παιδευμένη και ευαίσθητη ψυχή του και βαπτίσθηκε. Αργότερα διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών τον ευσεβή Ιερόθεο. Επιβραβεύθηκε από το θεό για τη χριστιανική του δράση με το χάρισμα να επιτελεί θαύματα.

Περιόδευσε σε πολλά μέρη της Δύσης, όπου κήρυξε τον ευαγγελικό λόγο και ερμήνευσε τις ιερές γραφές. Όταν έφθασε στο Παρίσι συνελήφθη και αργότερα αποκεφαλίσθηκε. Μαζί του μαρτύρησαν και δύο μαθητές του, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Ο ηγεμόνας της περιοχής έδωσε εντολή να μη θάψει κανείς τα άγια λείψανα των μαρτύρων, όμως κάποιοι χριστιανοί τα φύλαξαν και όταν δεν υπήρχε πλέον φόβος τα ενταφίασαν με τιμές.

Ο Άγιος Διονύσιος υπήρξε συγγραφέας πλήθους θεολογικών συγγραμμάτων, από τα όποια παραθέτουμε σε μετάφραση ορισμένα λόγια του, σχετικά με την Αγιότητα, τη Βασιλεία και την Κυριότητα του Θεού: «Αγιότητα, λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μας η καθαρότητα η ασημάδευτη από οποιοδήποτε μίασμα, η πλήρης και ολότελα άσπιλη. Βασιλεία είναι η τακτοποίηση κάθε ορίου, κάθε τάξης, κανονισμού, κατάστασης . Κυριότητα δεν είναι μόνο η υπεροχή πάνω στους χειρότερους, άλλο και η συνολική των καλών και αγαθών και πλήρης ολοκτησία, καθώς και η αληθινή και αμετάβλητη βεβαιότητα. Γι΄ αυτό και η κυριότητα ετυμολογείται από το "κύρος" και το "κύριο" και το "κυρίευαν". Θεότητα είναι η πρόνοια που θεάται τα πάντα και με τέλεια αγαθότητα "περιθέει" (περιέχει) και συνέχει τα πάντα, τα γεμίζει με τον εαυτό της και υπερέχει από όλα όσα απολαμβάνουν τα δώρα της πρόνοιας της» (Διονυσίου Αρεοπαγίτου, «Περί Θείων Ονομάτων». Εκδόσεις Π. Πουρναρό).

Περισσότερες και πιο συγκεκριμένες ιστορικές πληροφορίες για τη ζωή του Αγίου Διονυσίου δεν έχουμε πλην αυτών των λίγων που προαναφέραμε. Τα υπόλοιπα που αναφέρουν ορισμένοι Συναξαριστές ανήκουν στα πλαίσια της παραδόσεως και μόνο.

Ύστερα από την με αριθμ. 22/30 Σεπτεμβρίου 1999 μ.Χ. εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου συμπεριελήφθηκε να τιμάται επιπρόσθετα και στις 12 Οκτωβρίου όπου και ορίσθηκε να τιμάται η Σύναξη των εν Αθήναις Αγίων.


πολυτκιον (Κατέβασμα)
χος δ’.
Χρηστότητα κδιδαχθείς, κα νήφων ν πσιν, γαθν συνείδησιν εροπρεπς νδυσάμενος, ντλησας κ το Σκεύους τς κλογς τ πόῤῥητα, κα τν πίστιν τηρήσας, τν σον δρόμον τετέλεκας, ερομάρτυς Διονύσιε. Πρέσβευε Χριστ τ Θε, σωθναι τς ψυχς μν.

τερον πολυτκιον
χος πλ. α’. Τ συνάναρχον Λόγον.
γρευβες τ το Παύλου Πάτερ κηρύγματι, φηγητς νεδείχθης τν πρ νον δωρεν, διαvoiα ψηλ καλλωπιζόμενος, τν γρ ΰλων οσιν, τς ρχς μυαταγωγες, ς μύστης τν πορρήτων, κα τς σοφίας κφάντωρ, ερομάρτυς Διονύσιε.

Κοντκιον
χος πλ. δ’. Τ περμάχ.
ς τν ρρήτων μυητν κα φηγήτορα Κα τν ΰλων οσιν εροφάντορα νυμνομέν σε ξίως ερομάρτυς. λλ’ ς πλήρης τς το Πνεύματος λλάμψεως Τς σς χάριτος μετάδος τας ψυχας μν Τν βοώντων σοι, χαίροις Πάτερ Διονύσιε.

τερον Κοντκιον
χος πλ. δ’. Τ περμάχ.
Τς ορανίους διαβς πύλας v πνεύματι, μαθητευθες τ πρ τρες ορανος φθάσαντι, ποστόλου Διονύσιε τν ἀῤῥήτωv, πλουτίσθης πσαν γνσιν κα κατηύγασας, τος ν σκότει γνωσίας πρν καθεύδοντας, δι κράζομεν, Χαίροις Πάτερ παγκόσμιε.

 Οκος
γγελος ξ νθρπων ρετας χρηματσας,  μγας Διονσιος πσαν, ς ππτερος, μυθη τν νον τν ορνιον γνσιν· δι σμασιν , ς γγελον τιμσωμεν, βοντες πρς ατν τοιατα.

Χαρε,  γνος Χριστν δι Παλου, χαρε, πολλος πρς Χριστν πιστρψας.
Χαρε, πολυθου σκηνς λετριον, χαρε, θεογνστου βουλς σκοπευτριον.
Χαρε, ββλος θεοχρακτος, μυστηρων θησαυρ, χαρε πναξ θεομρφωτε, κα διπτρα ορανο.
Χαρε, τι τ Πθος το Κυρου κατεδες, χαρε, τι προθμως δι' ατν σφαγιζ.
Χαρε, πηγ βλυστνουσα φεσιν, χαρε, ανς κοιλανουσα νοιαν.
Χαρε, δς πλανς σωτηρας, χαρε, φραγμς σεβν παροδας.
Χαροις, Πτερ παγκσμιε.

Μεγαλυνριον
Τν περκοσμίων θεωριν, γεγονς πόπτης κα κφάντωρ θεοειδής, θεαρχικωτάτων, λλάμψεων τ κάλλος, πανσόφως διαγράφεις,
...

[Κομμένο μήνυμα]  Προβολή ολόκληρου του μηνύματος

Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ
smountzouris@gmail.com     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου